Læge har lavet kogebog til patienter med lugtetab

Læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad, Regionshospitalet Gødstrup, har sammen med to kokke udviklet kogebog

Udgivet:19. maj 2023, 13.49

Læsetid:2 minutter

Lektor Alexander Wieck Fjældstad har sammen med to kokke udviklet en gratis dansk e-kogebog til personer med lugtetab. Foto: Søren Braad Andersen

4 måneder siden

MAD En ny kogebog skal ifølge en pressemeddelelse hjælpe de 20 procent af befolkningen, som lider af nedsat eller manglende lugtesans, hvilket påvirker deres fundamentale glæde og nydelse ved mad.

Bag kogebogen står læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad, der har taget initiativet til at få udviklet den særlige kogebog i samarbejde med kokkene Christian Bøjlund og Rasmus Bredahl med støtte fra Velux-fonden.

Gennem sin forskning ved Flavour Institute, Aarhus Universitet, og sit kliniske arbejde med patienter med lugtetab ved Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser, Øre-Næse- og Halskirurgi, Regionshospitalet Gødstrup, har Alexander Wieck Fjældstad udviklet den gratis danske e-kogebog.

- Patienterne i klinikken fortæller, at de ofte har problemer med at nyde maden, at de føler sig usikre på, hvordan de skal tilberede den, og at det kan være svært for pårørende at forstå, hvad lugtetabet giver af udfordringer, siger Alexander Wieck Fjældstad.

E-kogebogen indeholder værktøjer til at fremhæve de øvrige sanser ud over lugtesansen og at lave god mad trods et lugtetab.

Der er fokus på grundsmagene salt, sødt, surt og umami, tekstur, for eksempel sprødhed og blødhed, og andre sensoriske virkemidler.

- Opskrifterne i bogen er opbygget efter enkle principper med råvarer, som er kendte og anvendte i hverdagen og nemt kan overføres til andre retter. Principperne og opskrifterne bruges og justeres fortsat løbende på vores kokkeskoler for patienter med lugtetab, siger Alexander Wieck Fjældstad.

Kokkeskolerne er det første tiltag både nationalt og internationalt, der fokuserer på madglæde hos de mange personer med lugtetab.

Kurset, som er gratis at deltage i, har fokus på undervisning, tests og evalueringer af principperne og opskrifterne i e-kogebogen »Lugtetab & mad«.

Mens projektet med kokkeskolerne kører, er det kun muligt at hente e-kogebogen i App-store til app’en Apple Books. Planen er, at e-bogen udgives på flere platforme, når projektet er gennemført.