Standpunkt: Klapsalver til sundhedspersonalet og den gode opførsel

25. marts 2020, 11.28

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

I Italien synger de om formiddagen klokken 9. I Spanien klapper de om aftenen klokken 20. For sammenholdets skyld og borgernes sociale behov for fællesskab - i en meget vanskelig tid, hvor hvert land har sine skrappe corona-restriktioner, og vi mennesker stik imod vores natur kun må mødes ganske få og skal holde behørig afstand.

Sangen fra altanerne og klapsalverne fra hjemmene i de to lande i Europa, som er så hjerteskærende hårdt ramt af covid-19, er samtidig en højlydt hyldest til de mange brave mennesker i blandt andet sundhedsvæsenet, som kæmper prisværdigt i frontlinjen mod den virus, der ødelægger liv og verden, som vi kendte den for blot ganske kort tid siden.

Jeg synes i den grad også, der er grund til at klappe herhjemme. Vi bør sende en langvarig og dybfølt stående applaus til alle de mennesker, der knokler og gør en massiv forskel for andre. Som tilsidesætter egne behov og frygt, så andre kan blive plejet, passet på og hjulpet.

Sygeplejersker, læger, ambulancereddere, social- og sundhedshjælpere, ja al sundhedspersonale, og alle dem, der melder sig under fanerne til opgaver i sundhedsvæsenet, nu hvor behovet for mange flere hænder og endnu større indsats blot stiger og stiger.

Samtidig med at myndighederne forsøger at skaffe de samme mennesker alle nødvendige værnemidler, så de ikke bliver smittet og dermed ikke kan passe de vigtige opgaver, de i forvejen er for få til, samt risikerer at smitte deres familier eller andre.

Det er barske forhold.

Alt imens de knokler i sundhedsvæsenet, er vi alle hver især nødt til at gøre en stor indsats for at bidrage til, at vi kommer mildest muligt igennem den her krise.

I sidste ende er det jo din, min og vores alles opførsel, der afgør smittespredningen - og dermed det samlede pres på det sundhedspersonale, der skal hjælpe de syge og redde liv.

Kun ved at overholde de regler og restriktioner, der er sat i værk, kan vi mindske smitten.

De fleste har vist fået styr på det med kun at være få mennesker sammen og holde afstand. Generelt tyder det også på, at mange butikker eller takeaway, som kæmper for at holde åbent - og som vi skal huske at bakke op lokalt - gør meget for at håndhæve kravene om god plads til kunderne, mulighed for afstand til hinanden og adgang til håndsprit.

Men tiltagene hjælper ikke, hvis nogle kunder bare gør, som før corona-spøgelset dukkede op. Skiltene og spritten er sat op for at blive brugt, og vi må alle tænke os ekstra godt om, når vi går ud blandt andre mennesker og butikspersonale.

Man kan godt vente med at finde en bestemt type dåsetomater på supermarkedshylden, til den anden kunde er færdig med sit ærinde og er gået væk derfra.

Det må også være forholdsvis enkelt at forstå, at man ikke skal stå helt oppe i nakken på kunden foran i køen, som forsøger at holde afstand til den næste. Lige som det jo heller ikke er ideen med galskaben, at man ved bageren skal rende frem og tilbage ved disken, mens andre står i kø, bare fordi man lige skal se, om der skal Kaj-kager eller brunsviger med hjem til kaffen.

De dage, hvor den form for opførsel bare kunne slås hen som uhøflig og irriterende, er forbi. Nu kan det være sundhedsfarligt.

Pas godt på jer selv og hinanden!

Læs også
Kære læser - tak for din opbakning
Læs også
Standpunkt: Vi kan godt stå sammen på afstand