Bevar Poulsgaard og naturen i Tjørring

Udgivet:19. maj 2022, 12.13

Læsetid:4 minutter

Foto: Adobe Stock Photo

Af Annette Seiersen. Ydunsvej 33 Herning

BYGGERI Kære borger. Jeg har startet en underskriftsindsamling for at bevare Poulsgaard, naturen og de vilde dyr i Tjørring.

Naturen og de vilde dyr i Danmark er under et stort pres og behøver ifølge forskerne mere plads. Så hvorfor tager politikerne i Herning Kommune fortsat mere og mere natur i både by og landzone til nybyggeri?

Herning Kommune bygger meget aggressivt i disse år i og omkring Herning. Og har fortsat planer om i samarbejde med en boligspekulant, som købte Poulsgaard sidste år, at tage mere natur og bygge mindst 266 rækkehuse, parcelhuse og etagebyggeri på Poulsgaard, Vildbjergvej 30, Tjørring.

Hvorfor skal hver eneste kvadratmeter natur udnyttes og tjenes penge på?

Poulsgaard ligger lige vest for Tjørring. Tæt ved Tjørring Kirke og Gødstrup sø. Der bor en fast bestand af vilde dyr på Poulsgaard.

Skal vi lokale borgere bare acceptere, at en boligspekulant køber Poulsgaard kun for at rive gården ned og udnytte og ødelægge naturen, kun for at tjene penge?

Den danske natur er presset og mangler plads blandt andet på grund af intensivt landbrug, udvidet infrastruktur og voksende byer. Det fører til mindre og mindre plads til biodiversiteten. Flere tusinde arter er i fare for at forsvinde.

Engang lød der en summen af insekter i Danmark. Det gør der ikke mere. Har du lagt mærke til, at der næsten ingen insekter er på bilen mere efter en køretur? Modsat for år tilbage. Antallet af insekter er drastisk faldet blandt andet på grund af inddragelse af naturområder, pesticider og forurening. Insekterne kan ikke finde mad og steder at yngle. Vores haver er strømlinede med kort slået græs. Vi kan hjælpe dem ved for eksempel ikke at slå alt græsset og så nogle vilde danske blomster. Insekterne er afgørende for naturen og dens overlevelse. Uden insekter vil mange fugle sulte og dø.

De små summende bestøvere som bier, dagsommerfugle og fluer spiller en vigtig rolle for blandt andet den frugt, som gror i Danmark. Tænk over det næste gang du spiser et æble.

Vi kan alle gøre en forskel. Men først og fremmest skal politikerne og landmændene stoppe med at tage mere natur. Naturen har mere brug for den, end vi har. Giv naturen tilbage til naturen. Vi har en klimalov. Kunne det ikke være relevant med en naturlov? En lov, hvor planter og dyr beskyttes og tilgodeses.

Naturen i Danmark har det så dårligt, at vi ligger i bunden i EU, når det handler om at beskytte naturen. Det er simpelthen for dårligt af et land som Danmark. Fortsætter vi sådan, ja så har vi snart ikke noget natur og biodiversitet at beskytte.

Et godt initiativ er fra Miljøministeriet og deres kampagne »Sammen om et vildere Danmark« og deres konkurrence om »Danmarks vildeste kommune«, som handler om at give naturen bedre vilkår i kommunerne. Et tv-hold fra DR følger konkurrencen, og optagelserne sendes i 2023 med navnet »Giv os naturen tilbage.«

Ja, Herning Kommune, giv os naturen tilbage. Lad os starte med at sige nej tak til endnu et stort byggeprojekt på Poulsgaard i Tjørring. Giv naturen tilbage til naturen.

Skal vi ikke vise de andre kommuner i Danmark, at selvom vi allerede har taget alt for meget af naturen, så er det ikke for sent at gøre en seriøs indsats for at ændre situationen?

For har vi egentlig et valg?

Vi er gæster i naturen, som er de øvrige arters hjem. I salmen »Altid frejdig, når du går« er der en sætning, der lyder: »Kæmp for alt, hvad du har kært.« Og det er det, jeg gør. Men jeg kan ikke gøre det alene. Jeg har brug for jeres hjælp. Sammen er vi stærkere.

Mange lokale søger ud i området i Tjørring blandt andet for at motionere. Og husejerne i området nyder udsigten til natur og vilde dyr hver dag.

Lokalbefolkningen må gøre op med sig selv, om de vil se på flere hundrede boliger i flere etager, trafik og mange mennesker eller et dejligt naturområde med vilde dyr?

Hvis du vil forsøge at hjælpe med at bevare et af de sidste ubebyggede naturområder i Tjørring, så er du meget velkommen til at benytte underskriftsindsamlingen, som kan findes online ved at søge på »Underskriftsindsamling - Bevar Poulsgaard og naturen i Tjørring.«

Der er også en Facebook-gruppe, »Bevar Poulsgaard og naturen i Tjørring,« hvis nogen er interesseret i at hjælpe med at bevare området.

Naturen giver os mennesker mange ting blandt andet fødevarer, træ og rent drikkevand. Hvad giver vi naturen?

Indlæser debat