Musikfestival i Herning og Ikast-Brande vender tilbage til efteråret

Den klassiske musikfestival »skylder« noget korsang og vender derfor hurtigere tilbage

13. januar 2021, 10.08

Søstrene Maria og Sine Ringblom var sammen med Tina Hülke med til at levere en flot udgave af »Tryllefløjten«. Foto: Flemming Hansen

HERNING Alle forholdsregler blev taget, så den 8. klassiske musikfestival KMF 336 i Herning og Ikast-Brande kommuner i november kunne gennemføres både trygt og godt.

Ingen tvivl om, at 2020 var et udfordrende år for kulturarrangører. Derfor glæder det arbejdsgruppen bag KMF 336, at det var muligt at gennemføre - og endda med det hidtil mest omfattende program.

Festivalen vender tilbage allerede i efteråret - et år tidligere end normalt, oplyser arbejdsgruppen bag.

»Skylder« et kor

Et af KMF 336’s varemærker er et stort kor på 150-200 sangere samlet til lejligheden. Det manglede i 2020, da koret ikke kunne øve på grund af corona.

- Vi var langt i forberedelserne af Niels W. Gades »Elverskud«, der har et stort kor, så vi »skylder« både os selv, koret og publikum at gennemføre, forklarer Hans Rostholm, som er formand for arbejdsgruppen bag KMF 336, i en pressemeddelelse.

Så Arbejdsgruppen bag KMF 336 har besluttet at vende tilbage med en ny festival allerede til efteråret mod sædvanligvis hvert andet år.

Det bliver fra 31. oktober til 14. november.

En anden ting er, at KMF 336 har et ønske om at opprioritere den klassiske musik her i området.

Det skal blandt andet ses i lyset af, at Musikforeningen dacapo - som tidligere har lavet symfonikoncerter i Herning - blev nedlagt i 2020, og at Ikast-Brande Kommune ved årsskiftet trådte ud af samarbejdet omkring Ensemble MidtVest.

Lokale kræfter

Lige siden den første KMF 336 i 2004 har det gennem alle årene været prioriteret at bruge lokale kunstnere og unge talenter.

- KMF 336 er indbegrebet af lokalt engagement. Lige fra de mange arrangører overalt i de to kommuner til de medvirkende sangere og musikere, siger Hans Rostholm og kommer med et konkret eksempel.

- Efter afslutningskoncerten i november konstaterede baryton Jens Søndergaard - som stammer fra Herning - at det er imponerende, at vi lokalt kunne dække alle roller i »Tryllefløjten«. Og det har han faktisk ret i. Vi kan godt tillade os at være stolte! Der deltog i alt 13 sangere - alle her fra området.

Det’ for børn

Igen i 2020-udgaven af KMF 336 var der fokus på aktiviteter for børn med seks koncerter i samarbejde med Levende Musik i Skolen, fire operaforestillinger i samarbejde med Operaen i Midten og otte operaværksteder for børn.

Sidstnævnte var nyudviklet af sanger og musiker Mariann Mikkelsen specielt til KMF 336.

- Det er faktisk en tredjedel af vores arrangementer, som er foregået på skoler i de to kommuner. Børnene og deres lærere har været begejstrede for tiltagene, og flere valgte bagefter at komme ind og høre vores koncert med operaen »Tryllefløjten«. Vi har haft betydeligt flere børn end normalt til vores koncerter, fortæller Hans Rostholm.

Kommer vidt omkring

Arbejdsgruppen tager sig af åbningskoncerten, afslutningskoncerten og den fælles markedsføring. Den tager desuden initiativ til og støtter andre aktiviteter i de to kommuner i løbet af festivalen.

Arbejdsgruppens målsætning er blandt andet at gennemføre aktiviteter for børn, at sørge for aktiviteter i flere mindre byer i de to kommuner og fortsat at have fokus på lokale kunstnere, herunder unge talenter og på deltagere i Talentkonkurrencen Unge Sangere i Ikast.

Festivalen til efteråret er allerede begyndt at tage form: Åbningskoncerten 31. oktober præsenterer »Elverskud« og anden dansk musik med blandt andet Ensemble MidtVest, pianist Ulrich Stærk og et stort amatørkor, som etableres til denne koncert.

Til afslutningskoncerten 14. november har KMF 336 fået aftaler med to af de allerbedste lokale sangere: tenor Anders Kampmann og baryton Morten Frank Larsen. Begge koncerter foregår i MCH Herning Kongrescenter.