Forud for Herning-besøg: Kvindelige håndværkere bliver fravalgt til lærepladser

Projektet Boss Ladies vil sikre flere uddannelsesaftaler til kvindelige elever på Herningsholm Erhvervsskole

Udgivet:24. januar 2022, 19.06

Læsetid:2 minutter

Mange af ambassadørerne i Boss Ladies troppede op, da der forrige sommer var træningslejr på Herningsholm Erhvervsskole. I denne uge besøger projektet Herning igen. Foto: PR-Foto

TURNÉ Boss Ladies er Danmarks største netværk af kvinder i bygge- og anlægsbranchen. De kickstarter i år deres indsats for at sikre kvinder gode uddannelsesaftaler ved at kigge forbi Herningsholm Erhvervsskole på onsdag.

Besøget er et af 10 stop landet rundt på erhvervsskoler, hvor de holder workshop for kvindelige grundforløbselever.

Kvindelige elever har nemlig sværere ved at finde lærepladser og har et væsentligt højere frafald på erhvervsuddannelserne end deres mandlige studiekammerater.

Dét vil Boss Ladies nu lave om på, da en læreplads er altafgørende for et ordentligt uddannelsesforløb.

Lærepladser og trivsel

I 2022 fokuserer Boss Ladies-turnéen på træfagenes byggeuddannelser - eksempelvis tømrerfaget, struktøruddannelserne, mureruddannelsen og tagdækkeruddannelsen. Udover et stort fokus på uddannelsesaftalerne skal indsatsen også sikre bedre trivsel og større fastholdelse af kvindelige elever på erhvervsskolerne.

Gennem erhvervsskolerne vil man skabe kontakt med de kvindelige elever. I samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg og lokale virksomheder vil man sikre, at der skabes flere uddannelsesaftaler med kvindelige elever.

Derudover skal der arbejdes med trivsel, fastholdelse og talentudvikling ved at tilbyde de kvindelige elever og lærlinge adgang til det nationale Boss Ladies Ambassadørkorps, som er Danmarks største netværk af kvindelige håndværkere. Teamet bag Boss Ladies vil tilbyde sparring, støtte og talentudvikling, samt adgang til workshops, netværksarrangementer og karriererådgivning.

100 forgæves ansøgninger

Visionen for indsatsen er at fastholde de kvindelige elever på erhvervsuddannelserne og kvalificere uddannelsesforløbet for de kvindelige lærlinge.

Nina Groes - stifter af non-profit-organisationen Divers og initiativtager bag Boss Ladies - peger på det problematiske i, at det er så svært for mange kvinder at finde en læreplads.

- Vi har eksempler på kvinder, der har været ude med 90-100 ansøgninger, og hvor de får at vide, at der ikke er job til dem, samtidig med at de kan se deres mandlige medstuderende lande aftaler. De her kvinder baner vejen for fremtidige generationer, og derfor er det så vigtigt, at vi får gjort op med gamle mønstre og i stedet sætter talenter fri. Jeg er utrolig stolt over, at vi nu sammen i denne stærke holdsætning sætter ind over for et kerneproblem i uddannelsessystemet. Kan det lykkes for os, vil det have positiv og blivende værdi for vores samfund, siger hun i en pressemeddelelse.

Projektet Boss Ladies har siden 2018 arbejdet for at stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge bygge-, anlægs- og installationsbrancherne.