Afgift på plastik skal give grøn omstilling

13. februar 2020, 10.13

Jacob Lamm Zeuthen. Foto: PR-foto

MILJØ Plastik, som ikke bliver ordentligt håndteret, når det bliver til affald, har i mange år været et globalt problem. Vi har hørt om »plastiksupper« i verdenshavene, dyr som bliver kvalt i plastik og om mikroplastik i naturen. I Danmark er problemet mindre end i mange andre lande, men det betyder naturligvis ikke, at vi blot skal læne os tilbage og ignorere problemet.

Folketinget har derfor besluttet, at der skal indføres en såkaldt flad afgift på al plastik, så materialet bliver dyrere. Tankegangen er vel her, at så vil danskerne bruge mindre plast. Det vil de måske også, men det løser ikke det grundlæggende problem: Nemlig at uanset hvor store afgifter, vi lægger på plast, så er plast stadig et materiale, som vi kommer til at forbruge i den vestlige verden også fremover. Derfor skal en afgift stimulere til mere genanvendelse og bedre håndtering af den plast, som vi smider ud. Og her fejler afgiften, fordi genanvendt plast også er pålagt afgifter. Dermed er der intet incitament til at genanvende og skabe gode affaldssystemer i Danmark, og vi kommer ikke i gang med den grønne omstilling på plastafgift, som vores nabolande er i fuld gang med.

Oven i alt dette kommer der også en plastafgift på EU-niveau inden for en årrække, hvilket naturligvis vil have meget større effekt end den danske. Derfor er opfordringen, at vi går tilbage til tegnebrættet og finder på en afgift, som stimulerer virksomhederne i at tænke genanvendelse og stimulere en grøn omstilling i Danmark. I Dansk Erhverv er vi klar til at tage dialogen.