Standpunkt: Der skal da være influenzavaccine nok

4. november 2020, 11.15

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

I venteværelset hos min læge overhørte jeg for nylig en ældre dames samtale med sekretæren. Damen var ked af, at hendes tid var blevet aflyst.

- Jamen, hvad skal jeg så gøre, spurgte hun ved skranken, hvor sekretæren også var ked af situationen og ærgerlig måtte oplyse, at lægehuset ikke kunne gøre noget for hende.

- For vi har ingen vacciner, og vi kan ikke få flere i øjeblikket, sagde hun.

Damen sagde farvel, trissede stille af med sin rollator, sit mundbind, sit hold-afstand-badge og sin uforrettede sag. Hun kunne ikke få den influenzavaccine, hun havde bestilt tid til. Og som hun jo ellers har hørt og læst om, at hun burde få. Det var tydeligt for enhver, at hun gik bekymret fra lægehuset.

Hun er i den sårbare gruppe. En af dem, som Sundhedsstyrelsen netop i dette rædderlige corona-år har opfordret ekstra meget til at lade sig vaccinere. Fordi ældre over 65 år, kronikere og udsatte grupper er i særlig risiko for at få influenza og også risikerer kompliceret og alvorligt sygdomsforløb ved covid-19-smitte. Og som vil få et betragteligt forværret sygdomsforløb ved smitte med begge sygdomme.

Da jeg kom ind til lægen, bekræftede hun over for mig, at der ikke var flere vacciner. Og at der heller ikke var umiddelbar udsigt til at få flere. Eneste aktuelle mulighed var at henvise patienter til apoteket. Men de har også mangel på vacciner.

Lægen var ikke imponeret over, at Sundhedsstyrelsen har været ude at anbefale nærmest alle borgere at lade sig vaccinere på grund af corona-situationen, smittefaren og presset på sundhedsvæsnet, men ikke samtidig havde sikret sig, at der var influenzavacciner nok. Det forstår jeg godt.

Opfordringen har skabt en hidtil uset efterspørgsel på vaccinationer. I løbet af den første halvanden uge, efter Sundhedsstyrelsen udmelding om, at det er ekstra vigtigt i år at tage imod influenzavaccinen, blev 120.000 borgere vaccineret - alene på apotekerne. Det er lige så mange som på en normal fuld influenzasæson. Og de praktiserende læger har oplevet tilsvarende stormløb.

Danmark har i år købt 700.000 flere vacciner, end der plejer at skulle bruges til at vaccinere i et ikke-corona år. Så der er samlet indkøbt 1,6 millioner doser.

Det er mange. Men det er for lidt, når man går så massivt ud og anbefaler flest mulige at blive vaccineret.

Så inden vi så os om, var der ikke flere vacciner. Hverken til borgere i risikogrupper eller ansatte i sundheds- og plejesektoren. For eksempel manglede Region Hovedstaden i sidste uge 2600 vacciner til sundhedspersonalet, der blandt andet skal tage sig af corona-smittede.

Jeg synes, der er stærkt bekymrende og kritisabelt, at en myndighed først går massivt ud og råder alle til at lade sig vaccinere, og at vi kort tid efter løber tør for vacciner. Så skulle de vigtigste grupper da have været vaccineret først.

Det er som om, det kom bag på Sundhedsstyrelsen, at danskerne ville følge opfordringen om vaccination.

Men hovedparten af den danske befolkning har da igen og igen under coronaen vist, at vi lytter til myndighederne og følger de anbefalinger og krav, vi får udstukket. Så jeg forstår ingenting af, at man i en sådan grad har undervurderet det her.

Nu risikerer vi præcis, hvad man ville undgå: At mange bliver syge og skaber et unødigt stort pres på et i forvejen presset sundhedssystem. Og at der skabes ekstra pres på covid-19-testkapaciteten, fordi alle med influenza vil være bekymret for, om det er corona - og følger samme Sundhedsstyrelses anbefalinger om, at man skal lade sig teste, hvis man har symptomer.

Læs mere:
Standpunkt: Bravo for Bravo Tours