Pladebutik genåbner i Herning: Phono.dk er tilbage

Phono.dk genåbner på fredag - nu også med cd, dvd og bluray

22. november 2021, 13.15

Man kan nu igen møde Kenneth Frydensbjerg i pladeforretningen i Bredgade. Foto: Tom Laursen

HERNING Det gamle Phono.dk-skilt hænger stadig over døren i Bredgade 59C, og de gamle hjemmesnedkererede pladereoler i den store del af butikken er heller ikke blevet fjernet.

Kenneth Frydensbjerg, der var medindehaver af den gamle pladeforretning, står i et af de små rum og er ved at samle nogle stålreoler - eller det vil sige, at han er ved at tale i telefonen.

Den ringer hele tiden, skal det vise sig.

Det er kun en måneds tid siden, at der var gravøl og udlevering af bestilte plader i den gamle butik, inden den lukkede.

Det var egentlig Kenneth Frydensbjergs plan, at han derefter ville tage hjem til Brande, være sammen med familien, smække benene op på bordet og tænke over, hvad han skulle lave, efter at pladeeventyret var brast sammen.

Sådan kom det ikke til at gå.

Livsværket forsvandt

De ringede nemlig hurtigt fra SMD Entertainment i Viborg.

- Da vi sagde farvel fredag, blev jeg ringet op mandag, »om jeg ville til jobsamtale i Viborg«. Jeg skulle være indkøber og manager for Gaffa-shop i Viborg. Det havde jeg ikke lyst til, for det er for langt fra Brande. Tirsdag stod vi her med en pantefoged, og så fik jeg ellers stresslignende symptomer. Det første stykke tid var jeg nede at vende. Det var et livsværk, der forsvandt, fortæller han.

SMD Entertainment og direktør Karl-Åge Jensen gav dog ikke op så nemt.

- Karl-Åage spurgte ind til konkursen, og jeg fortalte at Herning havde et kæmpe-opland. De havde pønset på at få en fysisk butik, så han spurgte, om de kunne overtage lejemålet. Han spørger så, om jeg kan se mig selv i det som butikschef med alle de timer, der er i det, men så bliver det også et nej.

Overtager alt indkøb

I stedet blev aftalen, at Kenneth Frydensbjerg skal være indkøber for SMD Entertainment, der nu har købt Phono.dk og i forvejen har online-butikken Gaffa-shop, der blandt andet også handler med vinyl.

- Jeg skal nu stå her resten af året og banke butikken op, og så skal jeg overtage alt indkøb til Gaffa-shop og Phono.dk med base herfra, forklarer han.

Gaffa-shop er meget større end Phono.dk - det er en af de tre største i Danmark. Som eksempel havde Phono.dk bestilt tre af de nye Nick Cave-boksset, mens de i Gaffa-shop havde bestilt 75.

Phono.dk fortsætter dog som en selvstændig webshop på nettet, men nu har de altså gavn af fælles indkøb.

- De ville gerne bevare navnet, siger Kenneth Frydensbjerg, der nu håber på at få en almindelig arbejdsuge på 37 timer.

Brugte i kælderen

Det gamle hyggerum med bløde stole og kaffe på kanden er nu fjernet - det samme er fotografier og autografer fra alle de bands, der har optrådt i butikken. Vi sidder derfor på skamler ude i butikslokalet, hvor der står nogle nye standere til film og venter på at blive pakket ud.

- Der skal være vinyler rundt ved væggen, som der var før. Så bliver der et rum med cd’er, et rum til vinyltilbehør, et rum med merchandise og et rum med film. Det er planen, at der også skal være et rum med pladespillere, og i det nye år skal der være second hand-plader i kælderen, forklarer Kenneth Frydensbjerg.

- De kommer jo med et andet setup, så vi er mere over i en slags Stereo-Studiet i butikken, men online er det det samme. Med de brugte i kælderen bliver det måske større end før, spekulerer han.

Med cd’er og film skal der skabes mere omsætning end før.

- Forretningen hang jo ikke sammen før. Det er ingen hemmelighed. Der skal sælges lidt mere.

Mindre hovedpine

Efter nogle stressede uger er der kommet mere ro over Kenneth Frydensbjerg nu, hvor fremtiden som forholdsvis almindelig lønmodtager er faldet på plads.

- Jeg går bare og glæder mig. Jeg har glædet mig til at bringe nyheden om genåbningen, og jeg glæder mig til at se alle de dejlige mennesker igen. Der er fandeme mange kunder, der har spurgt mig om, hvordan det går, siger han.

- Nu får jeg mindre ansvar, mindre stress, mindre hovedpine, mere fritid og mere løn. Nu får jeg bare et budget at købe ind for, hvor jeg før skulle vælge mellem forskellige titler, fordi der ikke var råd til det hele. Hvis der var fire titler, jeg gerne ville have i butikken, var jeg nødt til at vælge noget fra, fordi der ikke var penge til det hele, fortæller han.

Ikke alt vil være, som det var engang. Det er eksempelvis slut med det populære »Ti jeg ka’ li’«, hvor kendte herningensere vender plader.

- Der bliver instore-koncerter, ja, men »Ti jeg ka’ li’« flytter over på Fermaten. Jeg er blevet frivillig på Fermaten. Jeg vil gerne lave noget vinyl-relateret derovre, fortæller Kenneth Frydensbjerg, mens en fragtmand læsser nogle kasser med plader af.

ABBA i særlig blå

I den genåbnede Phono.dk kommer Kenneth Frydensbjerg ikke til at stå alene med det hele. En fleksjobber starter i morgen, og til februar får han en deltidsmedarbejder.

Phono.dk genåbner på fredag, hvor der på grund af Black Friday er åbent til kokken 19.

- Fredag sælger vi blandt andet den nye ABBA-plade i en særlig blå version og det specielle Lars H.U.G.-kunstværk og så nogle tilbud, siger Kenneth Frydensbjerg - Folkebladet fortalte om Lars H.U.G.-pladen med unika-cover i sidste uge.

Kenneth Frydensbjerg får nu nogle travle dage med at samle reoler og få alt på plads.

Den nye Phono.dk-butik vil have åbent onsdag-fredag fra klokken 10 til 17, og lørdag fra klokken 10 til 14.

Læs også
Lars H.U.G. udgiver på Herning-pladeselskab: Den varmeste, sødeste og skingrende skøreste mand
Abonnement

Indlæser debat