Herning-bank advarer sine kunder mod udspekulerede svindlere: Folk skal huske denne simple regel

Handelsbanken i Herning oplever stor stigning i svindel-opkald til kunderne

20. maj 2020, 10.40

Arnth Stougaard, lokal filialdirektør i Handelsbanken, fortæller, at svindlere har travlt i disse dage i deres forsøg på at franarre bankkunder deres koder og penge. Foto: Flemming Hansen

HERNING Svindlere har travlt i disse dage med at forsøge at franarre midtjyske bankkunder deres koder og penge. Det fortæller Arnth Stougaard, direktør for Handelsbanken i Herning City.

- Vi oplever en kraftig stigning i øjeblikket. Jeg har hørt om 10 af den slags opkald alene i går i vores filialer her på egnen. Vi oplevede en stigning lige, da corona-nedlukningen kom, og nu er det der tilsyneladende igen, siger han.

Arnth Stougaard fortæller, at man har oplevet, at en kunde blev kontaktet umiddelbart efter sin mands død af en person, der udgav sig for at være fra skifteretten, og at der skulle betales regninger til bedemanden i forbindelse med begravelsen.

- Det er dybt grænseoverskridende for kunderne, fordi man har en oplevelse af, at der nærmest står en tyveknægt inde i stuen. Svindlerne ringer typisk fra et nummer på en dansk myndighed, man kan slå op på nettet. Så hele svindelforsøget er ofte meget gennemtænkt og udspekuleret, og kan derfor være svært at gennemskue for mange, der jo handler i god tro, siger Arnth Stougaard, der fortæller, at svindelnumrene er blevet meget mere professionelle, end dengang folk fik en hjælpeløs mail fuld af stavefejl fra en udenlandsk adresse.

- De folk, der ringer rundt i disse dage, taler perfekt dansk og lyder meget overbevisende, når de udgiver sig for bankfolk eller myndigheder. De arbejder lynhurtigt. De går eksempelvis straks ind og retter det telefonnummer, som man skal sende en kontrolkode til, når NemID benyttes, så nummeret, som koden sendes til, er til dem og ikke til kunden, siger Arnth Stougaard, der beder alle bankkunder om at huske en simpel regel.

- Bankens ansatte vil aldrig - som i aldrig nogensinde - bede folk om at oplyse deres NemID-kode, siger han.

Sidste år stjal it-kriminelle for mere end 52 millioner kroner i danskernes netbank - et rekordstort beløb ifølge brancheorganisationen for den finansielle sektor, Finans Danmark.