Lavere husleje og venlig bank

En taskforce skal hjælpe de pressede butikker under corona-krisen

26. marts 2020, 13.03

Anita Søjbjerg. Foto: Ole Skydt

RINGKØBING-SKJERN Butikkerne rundtomkring er godt pressede, hvis de ikke lige sælger dagligvarer eller hobbyting eller er en planteskole.

Bent Brodersen, formand for Handelsrådet i Ringkøbing-Skjern og indehaver af Brodersens i Ringkøbing, sender nu en appel ud. For uden andre, gode aftaler med banker og udlejere knækker butikkerne i krisen, vurderer han.

- Jeg opfordrer til, at udlejerne og butikkerne tager en snak. At udlejerne også bidrager, siger Bent Brodersen.

Det skal forstås sådan, at huslejen skal sænkes.

- Og bankerne skal være velvillige og øge kassekreditten, siger formanden.

Ingen shopper sko, tøj og smykker

Butikkerne i Videbæk og alle andre byer er støvsuget for kunder, der bliver hjemme på grund af smittefare. Det går rigtig hårdt ud over detailhandlen.

- Det rammer butikker med sko, tøj og smykker eksempelvis, siger Bent Brodersen og fortsætter:

- Men sælger man hobbyting, dagligvarer eller har en planteskole, er man ikke så presset,

Handelsrådsformanden finder det afgørende, at butikkerne via deres bank, udlejer eller andre er parat til at indgå nye aftaler om betaling, såfremt detailhandlen skal overleve.

Én stor, sammenhængende ring

Det har formanden for Videbæk Handel og Erhverv, Anita Søjbjerg fra EP Sko, allerede gjort.

- Jeg har selv fået udsat betalinger og fået etableret et leveringsstop. Det er op til den enkelte butik. Vi skal have strakt tingene. Det vil hjælpe, at vi har bankerne i ryggen, siger hun og fortsætter:

- Vi skal alle hjælpe, både bankerne og udlejerne. Det er en stor ring, der hænger sammen.

Mange butikker har lukket midlertidigt, og andre butikker kører med et minimum af mandskab.

Det gælder blandt andet for Din Tøjmand og Sporten i Videbæk. Forleden var indehaver Niels Ove Henriksen eneste mand på skansen. Resten var sendt hjem.

- Der har været en voldsom nedgang i omsætningen på 70-80 procent. Vi forsøger at tage billeder af varerne og kører gerne ud med dem, fortæller Niels Ove Henriksen.

Kommunen kommer til undsætning

For at komme butikkerne til undsætning nedsætter kommunen og handelsrådet nu en taskforce, som kan hjælpe de trængte butikker gennem de mange udfordringer.

- Vi beder revisiorer, banker og advokater om at hjælpe butikkerne, siger borgmester Hans Østergaard (V) og tilføjer, at kommunen vil betale den fulde udgift til bycheferne de kommende tre måneder; normalt deles kommunen og byerne om udgiften.