Hold jer væk fra store bededag!

Udgivet:21. januar 2023, 10.59

Læsetid:2 minutter

Foto: Adobe Stock Photo

Af Oliver Harder Nørgaard og Jimmi Elley Graversen. henholdsvis Sølyst Alle 49 Sunds og Tværvej 6, Lemvig, på vegne af Metal Ungdom i byerne Skjern-Ringkøbing, Herning, Skive/Viborg, Nordvestjylland, Østjylland og Horsens

HELLIGDAG Siden septemberforliget i 1899 har vi i Danmark haft en klar aftale. Det er op til lønmodtagerne og arbejdsgiverne at forhandle sig frem til aftaler om løn- og arbejdsvilkår. Aftalen er helt unik.

Det er en af grundstenene i vores samfund, og den er direkte årsag til, at så mange kigger misundeligt på det danske arbejdsmarked. Faktisk er aftalen så god, at vi ofte ser danske politikere prale med den, når de er ude på charmetur i den store verden.

Derfor virker det så bizart - ja decideret dumt - at regeringen nu pludselig mener, at de vil til at blande sig i den overenskomst, som arbejdsmarkedets parter har indgået. Det er slet ikke politikernes bord.

Det har det ikke været i 124 år, og det skal det heller ikke blive de næste 124 år.

Endnu mere dumt bliver det, når regeringen med sin ene hånd kæmper imod EU’s indblanding i vores danske model (i forbindelse med annullationssøgsmålet på direktivet omkring mindsteløn), mens den med den anden hånd selv begynder at rode rundt med sine beskidte fingre i vores overenskomst.

Store bededag er en helligdag. Det er en betalt fridag. En dag, hvor der er tid til afslapning, familie, venner og interesser. Fritid er en meget dyr gode i en overenskomstforhandling.

Det er ikke noget, man bare lige forhandler sig frem til. For slet ikke at tale om de tillæg, som vores fagbevægelse har forhandlet hjem til de folk, som tager den ekstra tørn det er at være på arbejde en helligdag.

De tillæg vil regeringen ligeledes fjerne og erstatte med et »tillæg«, som i virkeligheden blot er en almindelig løn for en almindelig arbejdsdag og altså derfor slet ikke er et tillæg.

Vi anerkender egentligt, hvad man vil bruge pengene på. Det er fornuftigt at afsætte midler til at leve op til vores Nato-forpligtelser og investere i det danske forsvar.

Men vi vil ikke finde os i, at politikerne blander sig i den danske model! Hvis I vil have os til at arbejde mere, så må I lade arbejdsmarkedets parter forhandle det hjem i vores overenskomstforhandlinger - det skal I simpelthen ikke blande jer i!

Indlæser debat