Dyrere cigaretter er god mulighed

6. april 2020, 14.10

Foto: Adobe Stock Photo

TOBAK Nu bliver cigaretterne dyrere. Det konstaterede Herning Folkeblad 31. marts. En pakke stiger med cirka 15 kroner efter 1. april. Det er et betydeligt løft, som forhåbentlig kan få rygerne til at overveje at stoppe.

Mit budskab virker måske lidt overraskende, når det kommer fra Philip Morris, som er verdens førende tobaksselskab. Vi har fremstillet cigaretter i mange årtier. Men nu har vi sat os for at udfase cigaretterne fuldstændigt.

Rygning er særdeles usundt. Men det er netop forbrændingen - og ikke tobakken eller nikotinen som sådan - der er er den primære årsag til tobaksrelaterede dødsfald. Forbrændingen er det største problem.

Tobak i sig selv er ikke risikofrit. Og det bedste ville være at stoppe helt. Men 40 procent af de danske rygere har tænkt sig at fortsætte. Hvis man har lyst til at anvende tobak, bør cigaretrygere opfordres til at vælge nogle mindre skadelige alternativer. En mulighed er tyggetobak, en anden er e-cigaretter. Men det er også muligt at nøjes med at opvarme tobakken i stedet for at brænde den af. Opvarmet tobak nedsætter mængden af skadelige stoffer markant - i nogle tilfælde med 95 procent færre skadelige stoffer end cigaretter.

Sundhedsmyndighederne i en række lande opfordrer direkte rygere til at skifte til røgfri tobaksvarer med henblik på at reducere de skadelige virkninger. Sådan burde det også være i Danmark. Og vi hilser det velkomment, at afgifterne på cigaretter stiger. Det kan forhåbentlig få rygerne til at stoppe eller overveje mindre skadelige alternativer.