
Tekstilbranchen spår udfordrende år
2022 bliver muligvis et rekordår på eksportmarkederne, men nu står udfordringerne i kø. Alligevel er der optimisme
Udgivet:07. februar 2023, 11.32
Læsetid:2 minutter
Særligt i sidste kvartal af 2022 begyndte de danske modevirksomheder at mærke konsekvenserne af den globale økonomiske og politiske uro, og det påvirker også deres forventninger til 2023, fortæller Michael Hillmose, international chef i DM&T. Foto: Henrik Ole Jensen
1 måned siden
TEKSTIL Modebranchen går formentlig en rekord i møde. Allerede i november havde branchen opnået et rekordresultat på eksport, og når tallene er gjort endeligt op, vurderer brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T), at der er sendt dansk tøj ud i verden for cirka 43 milliarder kroner.
Ifølge DM&T er det 20 procent mere end i 2021, og over en tiårig periode er den danske modeeksport nidoblet. Opgørelsen stammer fra en analyse, som brancheorganisationen står bag.
Fra selvsamme organisation forlyder det dog, at det igangværende år begynder anderledes udfordrende.
- Modebranchen har gjort et flot comeback efter coronakrisen, og i 2022 fortsatte den positive udvikling. Men ikke alt er rosenrødt. Særligt i sidste kvartal af 2022 begyndte de danske modevirksomheder at mærke konsekvenserne af den globale økonomiske og politiske uro, og det påvirker også deres forventninger til 2023, fremgår det af en pressemeddelelse, hvor Michael Hillmose, international chef i DM&T og manden bag den nye analyse, udtaler sig.
Forventer samme omsætning
DM&T har desuden spurgt sine medlemmer om deres syn på fremtiden. 39 procent forventer tilbagegang i salget i første halvdel af 2023.
Forklaringen skal findes i inflation, valutakurser samt tilbageholdenhed i detailhandlen og blandt forbrugerne.
- Branchen har vist sig enormt omstillingsparat og været i stand til at fastholde den langsigtede strategi i svære tider. En række af branchens virksomheder har fortsat stort fokus på at udvide på eksportmarkederne, grøn omstilling, digitalisering og på at styrke deres generelle markedsposition. Men vi kan udlede af undersøgelsen, at mange lige nu også har fokus på effektivisering og på at tilpasse forretningen til de aktuelle markedsvilkår, siger Michael Hillmose.
Trods udfordringer svarer virksomhederne i analysen, at de forventer en omsætning for hele 2023 på samme niveau som sidste år.
Regulering på vej
Foruden økonomiske udfordringer og udsving står branchen også overfor nye politiske reguleringer bæredygtige initiativer. Det kan få stor indflydelse på branchen.
- Traditionelt har branchen ikke været særligt reguleret, men der sker et skred nu. Bæredygtige initiativer er ikke længere frivillige, men reguleret ved lov. EU’s tekstilstrategi markerer et gearskifte, og det stiller helt nye krav til de danske modevirksomheder, siger Michael Hillmose.
Indlæser debat