Fælles opråb: Lad Hernings unge vælge deres egen uddannelse!

Udgivet:12. maj 2022, 15.51

Læsetid:2 minutter

Jonathan Damgaard (V) og Philip Vivet (RV). Foto: PR-foto

1 år siden

UDDANNELSE Det er ikke lang tid siden, vi begge to blev studenter i Herning. Vi husker tydeligt gymnasietiden som en helt særlig periode af vores liv. Gymnasiet og den by, gymnasiet ligger i, danner i tre år rammerne om ens ungdomsliv. Det er her, man bruger størstedelen af ens tid. Her man danner tætte relationer og venskaber. Her man bliver klogere og dygtiggør sig på lige præcis det gymnasie, man har valgt til.

Men sådan bliver det ikke for 35 unge fra Herning Kommune. I hvert fald ikke hvis det står til Fordelingsudvalget i Region Midtjylland, der har givet disse unge afslag til Herning Gymnasium - i deres egen kommune! Dette på trods af, at gymnasiet har kapacitet nok og glædeligt vil tage imod disse elever.

Herning Gymnasium må nemlig kun optage 12 klasser i år på grund af det usædvanligt lave ansøgertal i 2021, der formentlig skyldes corona. Dermed måtte gymnasiet melde afslag til i alt 68 ansøgere - heraf 35 fra Herning Kommune.

Disse unge er i stedet blevet tilbudt en plads på et andet gymnasium i en af nabokommunerne, som de hverken ønsker eller har tilknytning til. Det, mener vi, er en helt urimelig beslutning over for de unge.

Vi anerkender og støtter naturligvis ønsket om at hjælpe de mindre gymnasier og sikre deres overlevelse. Men samtidig ønsker vi den bedst mulige trivsel og uddannelse for de unge. Og det kommer ikke af at tvinge de unge langt væk fra deres hjem, venner, fritidsliv og vante omgivelser.

Vi mener, at de unge som minimum bør kunne gå på gymnasiet i deres egen kommune!

Det bliver først helt skørt, når man hører om to unge, som bor på samme vej i Skarrild, hvor den ene optages og den anden afvises blankt. Eller når man hører om, at 10 af de unge flyttes fra Herning Gymnasium til et Holstebro Gymnasium, et andet stort gymnasium. Eller unge fra Aulum, der skal rejse hele vejen på tværs af Holstebro Kommune til Struer, mens unge fra Struer blive optaget i Holstebro. Det virker klart til, at de unge er endt som kastebolde i et politisk regneark. Hvordan kan det forsvares?

Herning Kommune har i mange år kunnet være stolt af at være et godt sted for alle at bo; ligegyldigt om det er i centrum, omegnsbyerne eller i landsbyområderne. Derfor er det dybt bekymrende, at unge mennesker udenfor postnummeret 7400 nu stilles ringere end deres jævnaldrende i kommunen. De unge bør altid kunne tilvælge gymnasiet i deres egen kommune.

Derfor vil vi i fællesskab komme med en klar opfordring til fordelingsudvalget om at kigge på fordelingen igen, så Herning Gymnasium kan få lov til at optage alle ansøgerne fra Herning Kommune.

Lad os prioritere de unges trivsel og lade de unge vælge deres egen uddannelse!