Ramsing Shoppingcenter vil være mere grøn: Får solceller på taget

Cirka halvdelen af Ramsing Shoppingcenters strømforbrug vil fremover komme fra solceller

Udgivet:20. januar 2023, 09.29

Læsetid:2 minutter

Eneste synlige tegn på, at Ramsing Shoppingcenter skal have solceller på taget, er foreløbig de små hvide skinner. Her viser indehaver Michael Hansen, hvordan skinnerne ser ud. Foto: Tom Laursen

SPJALD Omkring 30.000 kilowatt.

Så meget strøm regner indehaveren af Ramsing Shoppingcenter, Michael Hansen, med at butikken selv kan producere, når arbejdet med solceller på dens tag er færdigt og panelerne kobles til.

90 solcelle-paneler fordelt på 176 kvadratmeter bliver de kommende uger monteret på taget hos Ramsing Shoppingcenter på Hovedgaden i Spjald.

Vil være mere grøn

- Det er selvfølgelig for at mindske vores udgift til strøm. Årligt bruger vi omkring 60.000 kilowatt. Jeg regner med, at vi med hjælp fra de 90 solcellepaneler kan producere omkring halvdelen selv, fortæller Michael Hansen, der ikke ønsker at oplyse, hvad projektet koster alt i alt.

Han lægger dog ikke skjul på, at installationen af solceller på taget også handler om at sende et godt signal til omverdenen - og bestemt også om at gøre forretningen »mere grøn«.

- Både banker og revisorer spørger jo efterhånden om, »hvor grøn man er«, lyder det fra Michael Hansen.

Optimal udnyttelse

Endnu er der ikke synlige tegn i gadebilledet på, at taget på Ramsing Shoppingcenter fremover skal dækkes af solcelle-paneler.

- Skinnerne er blevet sat fast på taget, og om kort tid kommer medarbejderne fra Henning Sørensen El og begynder monteringen af panelerne. Når det er sket, »tændes« der for strømmen, fortæller Michael Hansen.

Panelerne monteres på butikkens flade tag, der vender mod syd. På den måde udnyttes solens energi optimalt.

Det er firmaet Kenergy.dk, der har hjulpet Ramsing Shoppingcenter med beregninger og hele forarbejdet forud for monteringen.

Paneler låst inde

Kunderne kommer ikke til at mærke noget til det grønne tiltag hos Ramsing Shoppingcenter.

Og de 90 paneler - ja, de er indtil videre låst inde et sted i området omkring Spjald.

- Dem tør jeg ikke have til at stå udenfor, siger Michael Hansen med hentydning til, at solcelle-paneler står højt fra tyveknægtes liste for tiden.

Michael Hansen ved endnu ikke, hvornår panelerne bliver sat op - men det bliver snart.

- Så håber jeg bare på en masse sol, siger Michael Hansen.

Solcelle-panelerne skal monteres mellem de mange ovenlysvinduer på taget, oplyser inderhaver af Ramsing Shoppingcenter Michael Hansen. Foto: Tom Laursen

Indlæser debat