Døtre skriver mindeord over deres forældre: De var et par ildsjæle

Udgivet:08. marts 2023, 18.10

Læsetid:5 minutter

Ægteparret Karl og Mette Nielsen blev fotograferet til en artikel i Herning Folkeblad bragt 27. oktober 2007. Foto: Henrik Ole Jensen

MINDEORD De tre søstre Hanne Nielsen Kongsbak, Ulla Poulsen og Inge Raal skriver mindeord om deres forældre, Karl Gustav Nielsen og Mette Maria Nielsen, som døde henholdsvis 27. februar 2023 og 8. februar 2020:

Karl Gustav Nielsen blev født i Idum Sogn på en mindre gård i 1925 som en ud af 7 søskende, hvoraf en døde som spæd. Han voksede op i et trygt og kristent hjem. Det var hårde tider, og han kom som 10-årig ud at tjene som vogter af køerne på en gård i sognet.

Han var på Rønde Højskole i 1945-1946.

I efteråret 1946 kom han ind som soldat i Viborg ved dragonregimentet, hvor han blev koorporal, og i 1947-1948 var han med den danske brigade ved Oldenburg i Tyskland.

Hans plan var at blive selvstændig landmand, og han fortsatte derfor i landbruget som forkarl på flere gårde og mødte her sin kommende hustru Mette Maria F. Jensen fra Vejrum ved Struer. Hun var født i 1931 også som en ud af 7 søskende, hvoraf den ene druknede som toårig. Mette kom også fra et landbrugshjem og havde også kærlige, kristne forældre.

I cirka 1951 lånte Karl sin opsparede kapital til sin storebror, som også ville være landmand. Det gik ikke så godt med at få pengene tilbage, men Karl sagde altid senere, at det var de bedste penge, han aldrig havde fået tilbage, fordi det bevirkede, at han ikke selv havde penge til at købe en gård og derfor i stedet søgte ind til politiet.

Han søgte ind til politiet og begyndte i København på skolen i 1952. Han var da lige blevet gift med Mette, og de startede tilværelsen sammen på et værelse i Brønshøj. Mette ville have været sygeplejerske og skulle være begyndt på sygeplejeskolen det år, men måtte opgive for dengang gik det ikke at være en gift sygeplejerske.

Karl og Mette holdt fast i flere venner gennem hele livet, som han mødte som soldat og på politiskolen.

Efter uddannelsen på politiskolen flyttede Karl med familie til Herning, hvor han var inden for ordenspolitiet. De bosatte sig på Kikkenborg, Jasminvej 15. Senere kom han ind til distriktspolitiet, hvor han blev frem til pensionen.

Karl var altid glad for sit arbejde som betjent, hvor han følte sig værdsat og følte, han gjorde gavn. Karl blev blandt andet kaldt sheriffen på Kikkenborg. Han var glad for, at han aldrig blev selvstændig landmand.

I Herning engagerede de sig begge i kirkelivet og i det frivillige arbejde. Karl blev formand for Kirkens Korshær gennem flere år, Mette blev søndagsskolelærer og startede også en pigeklub i Sct. Johannes mødelokaler i tårnet for piger i alderen cirka 8-14 år. Desuden kom de med i blandt andet Bibelkreds og Sudankreds og senere Santalkreds. De støttede hinanden i deres frivillige arbejde.

Karl blev også menighedsrådsformand for Sct. Johannes Kirke i flere valgperioder, og var det også, da Hedeagerkirke blev bygget. Mette blev senere også medlem af menighedsrådet i et par perioder.

Mette fik arbejde på Lindegården og uddannede sig til sygehjælper. Et arbejde hun var rigtig glad for.

Både Karl og Mette forholdt sig til sociale uligheder og forsøgte at hjælpe, hvor de kunne. De blev i 2002 tildelt Herning Byråds pris for frivilligt arbejde »for socialt og kirkeligt arbejde«.

I 1983 startede de en genbrugsbutik i den tidligere købmand Bakkestrøms forretning på Th. Nielsens Gade for Dansk Santalmission. Det gik rigtig godt, så de blev enige med folk fra Dansk Missionsselskab om at samarbejde og købe den nedlagte bank på hjørnet af Paghs Allé og Gl. Landevej. Butikken blev kaldt Genbrugsen.

Det gik også rigtig godt, og der blev udvidet af flere omgange. Her fandt de også mange venner, som de har holdt ved gennem mange år. Da Karl gik på pension som 63-årig, fik han af hustruen en dag til at slappe af, og derefter blev han fast medarbejder i Genbrugsen på Gl. Landevej. Det nød de begge.

I alle årene kom der mange hos dem for at få hjælp til forskellige problemer eller få en god snak. De havde begge altid gang i arbejde, det frivillige arbejde og med at være en god familie. Begge formåede at være meget engagerede og fik nye venner gennem hele livet.

De elskede begge at rejse. De besøgte blandt andet Cambodia, Bangladesh, Kina, Israel, Bulgarien og var rejseledere flere år til Østrig og Norge. Den sidste udenlandsrejse gik til Budapest i Ungarn i 2016 sammen med de tre døtre.

I 2004 solgte de huset på Jasminvej og fik en lejlighed på Dalgas Alle, hvor de virkelig faldt til.

I februar 2020 døde Mette efter kort tids sygdom, lige før coronaen startede. Mette havde passet Karl hjemme med god hjælp af hjemmeplejen, efter han blev kørestolsbruger i 2014. Han kunne ikke længere blive i eget hjem og kom på aflastning på Fuglsangsø Plejecenter.

Planen var, at han skulle på plejehjem i København, tæt på de to af døtrene og deres familier. På grund af corona skulle han hurtigt flyttes ud fra Fuglsangsø, men København ville ikke modtage beboere udefra.

Derfor blev Karl flyttet til Aulum på Plejecentret Birketoft, hvor han var meget glad for at være og var de sidste år.

Ud over de tre døtre efterlader Karl og Mette Nielsen sig tre svigersønner, fire børnebørn og to oldebørn.

Læs artikel om ægteparret i Herning Folkeblads e-avis. Artiklen var med 27. oktober 2007.

Karl og Mette Nielsen blev fotograferet til en artikel bragt i Herning Folkeblad 27. oktober 2007. Ægteparret blev gift 22. august 1952, og artiklen handlede blandt andet om, hvordan kærligheden stadig blomstrede. »Undertegnede måtte bare fortælle historien om, hvordan man kan være så nyforelskede efter så mange år,« skrev journalist Marianne R. Eskildsen dengang. Parret nåede at fejre krondiamantbryllup. Tre år senere døde først Mette, og tre år efter hende Karl. Foto: Henrik Ole Jensen

Indlæser debat