Standpunkt: Skattefri gavekort havde gavnet lokalt

Udgivet:15. juni 2022, 11.52

Læsetid:2 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Hvis chefen i dit firma vil give dig en julegave i år, så må hun stadig skattefrit give dig en fysisk gave som eksempelvis en vase og en brødrister til samlet op til 1200 kroner - eventuelt købt i en lokal forretning. Og hun må i øvrigt også godt skattefrit købe din julegave via en gaveportal, der næppe køber ind lokalt.

Men hun må fortsat ikke skattefrit forære dig et gavekort på op til 1200 kroner, du kan bruge i en af butikkerne i den lokale handelsforening eller indkøbscenter. Så du selv kan vælge gaven.

Sådan er skattereglerne fortsat, når det gælder firmagaver. Det lykkedes desværre ikke lokalvalgte folketingsmedlem Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti at opnå flertal i Folketinget til forslaget om at fjerne beskatningen af arbejdsgiverbetalte gavekort, »så gavekort, der har en bred anvendelsesmulighed, kan gives på linje med andre firmagaver«.

Afstemningen i Folketinget i sidste uge endte med, at forslaget blev forkastet. Røde partier var imod, og blå partier var for. Uenigheden handler primært om forskellige opfattelser af, hvad forslaget vil koste.

Forslaget gik ud på, at arbejdsgivere burde kunne give et gavekort på op til 1200 kroner i firma-gave uden at blive beskattet. De nuværende regler siger, at det kun er fysiske gaver eller gavekort med meget begrænset anvendelsesmulighed til en værdi på op til 1200 kroner, der kan gives i firma-gave, uden at der skal betales skat af det.

De nye regler kunne ellers få en gavnlig effekt på det lokale handels- og restaurationsliv i vores byer samt øge erhvervslivets opbakning til den lokale handel. Det var netop incitamentet for Dennis Flydtkjærs forslag.

Lokalt var citychef Allan Kristensen fra Herning City da også både skuffet og sur, da han i Folkebladet i går kommenterede resultatet af afstemningen:

- Det er sjældent, jeg bruger ordet tåbeligt, men det gør jeg i den her sag. 60 city- og handels-chefer og de lokale detailhandlere, caféer og restauranter forstår intet. Den eneste vinder er de mange store gaveportaler, hvor de fleste er drevet fra udlandet, sagde Allan Kristensen.

Ja, det er brandærgerligt, at forslaget blev stemt ned, for det havde gavnet lokalt.

I min optik er det desuden pænt ulogisk, at der skattemæssigt set skal være forskel på, om en arbejdsgiver køber en fysisk gave til medarbejderne eller et gavekort, der kan bruges i forskellige butikker. Eller at det skulle være skattemæssigt mere rigtigt at købe gaver i en fysisk butik hvor som helst i landet eller på nettet end at købe et gavekort til en lokal handelsforening og dermed bruge pengene hos deres medlemmer.

Hvad mener du om gavereglerne? Skriv din mening på herningfolkeblad.dk under ugens Standpunkt.

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere

Seneste nyt

Se flere