Blæksprutterne kommer - spis dem!

Blæksprutter er en rigtig lækkerbisken, hvis de bliver tilberedt korrekt

Udgivet:24. juni 2018, 17.00

Læsetid:5 minutter

De fleste af os har nok stiftet bekendtskab med at spise blæksprutter på rejser til Sydeuropa, hvor der er en århundreder lang og rig tradition for at spise dem. I Danmark optræder blæksprutter sjældent som andet end panerede og dybstegte »gummiringe« af meget svingende kulinarisk kvalitet.

Der er heller ingen stor tradition i Danmark for at fiske blæksprutter, selv om der er masser af dem og mange forskellige arter i de danske vande, især i Nordsøen. Blæksprutter optræder som bifangst i fiskernes net, og de bliver normalt eksporteret til Sydeuropa, hvor de er værdsat som en kulinarisk specialitet. Men der er ingen grund til, at vi ikke skulle begynde at sætte dem på vores eget spisebord. Blæksprutter er sund, næringsrig og velsmagende mad, som ikke mindst bør værdsættes for deres særlige tekstur og mundfølelse.

Der er omkring 800 forskellige, nulevende arter af blæksprutter, som er meget forskellige, og som udbyder en rigdom af muligheder som mad. Det er især armene og kroppen (kappen), som vi spiser, men også blæksprutternes blæk, munddele og dele af indvoldene kan bruges i madlavningen. Blæksprutter kan spises rå, kogt, stegt, marineret, tørret, røget, fermenteret og meget mere. Det er sund mad med meget protein og lidt fedtstof.

Tilberedning af blæksprutter står nok i de fleste danskeres bevidsthed som noget fremmedartet og meget vanskeligt. Men de er faktisk lette at tilberede, men måske lidt udfordrende at rengøre, ikke mindst på grund af det sorte blæk, som kan sive ud af indvoldene. Hvis man ikke selv ønsker at have med det at gøre, kan man få sin fiskehandler til at rengøre dem og eventuelt skære dem ud for sig. Endelig findes der den mulighed at købe rengjorte blæksprutter som frostvare.

Der er især tre udfordringer forbundet med at bruge blæksprutter til mad. Den første er den naturlige modstand, som skyldes, at éns madkultur og traditioner måske ikke omfatter blæksprutter. Den anden er forbundet med blæksprutters udseende; de mange, lange arme, sugekopperne og det fremmedartede udseende får dem til at adskille sig meget fra for eksempel fisk og landdyr, som vi er vant til at betragte som mulige fødeemner. Den tredje udfordring er mere praktisk og ligger i at kunne tilberede blæksprutteretter, så de får en attraktiv og spændende mundfølelse og en interessant smag. Hvor mange har mon ikke fået afsmag for blæksprutter, fordi de er tilberedt, så de er seje og som gummi? For at imødekomme den tredje udfordring vil vi her vise, at blæksprutter kan tilberedes på et væld af forskellige måder, og at de slet ikke behøver at være seje, men kan være både møre, cremede og sprøde. Ja, faktisk kan det være svært at lave seje tiarmede blæksprutter.

Octopus-salat (4 personer)...

Få fuld adgang til alle artikler på herningfolkeblad.dk

Første måned 1 kr.

Herefter 89 kr./md.

FÅ ADGANG NU
MobilePay
Betalingskort

Allerede abonnent? Log ind

Tilbuddet gælder kun nye kunder og abonnementet fortsætter efter introduktionsperioden til normalpris på 89 kr. pr. måned. Opsig når du vil til udgangen af en betalingsperiode. Mindsteprisen er 1 kr.
Har du benyttet dig af tilbuddet inden for de seneste seks måneder? Se din pris her

Du kan også købe adgang i 24 TIMER

Interesseret i e-avisen eller avisen leveret i din postkasse? Så kan du se priser her