Et bindeled mellem forskning og forretning

Herningensiske Sarah Rank Rønnow har netop fået godtaget tre års Ph.D-forskning i biomarkører og muligheden for på sigt at fremstille skræddersyede behandlinger til patienter

10. november 2020, 08.20

Sarah Rank Rønnow, der er vokset op i Herning, kan efter tre års forskning i biomarkører sætte titlen Ph.D på visitkortet. Foto: Privatfoto

PH.D Egentlig havde Sarah Rank Rønnow ikke lyst til at forske eller at bruge tre år på et Ph.D-projekt. Men nogle gange bliver det alligevel på en måde, man ikke havde forestillet sig. Og det viser sig tilmed at blive godt.

I dag er den 31-årige kvinde netop blevet fastansat i medicinalvirksomheden Nordic Bioscience, hvor hun skal arbejde i krydsfeltet mellem forskning på den ene side og udvikling og salg af nye produkter til kunder i medicinalindustrien på den anden side.

Som barn voksede hun op på Østre Kirkevej i Herning og var allerede på Herningholmskolen så glad for de naturvidenskabelige fag, at hun valgte en matematisk linje på Herning Gymnasium.

Mødte fysiker i fredagsbaren

Den førte til tre år og en bacheloruddannelse i molekylær biologi fra Aarhus Universitet.

Men da ægtemanden, Thomas Rank Rønnow, som er fysiker og som hun havde mødt i universitetets fredagsbar, fik tilbudt job i København, gav det næsten sig selv, at Sarah Rank Rønnow skulle finde en kandidatoverbygning, som kunne læses i hovedstadsområdet.

Det blev til den mere industri-rettede uddannelse »Pharmaceutical Design and Engineering« på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor der er fokus på alle led i udvikling og produktion af lægemidler.

- Jeg fik lov til at skrive mit speciale i kandidatuddannelsen hos Nordic Bioscience i Herlev, og da jeg var færdig, syntes de, jeg skulle fortsætte med også at lave en Ph.D-afhandling, fortæller Sarah Rank Rønnow.

Biomarkører og barsel

Målet med hendes forskning har været at undersøge såkaldte biomarkører i blodet hos primært patienter med KOL og astma for at finde ud af, om man ud fra markørerne for eksempel kan sige noget om, hvorvidt der er bestemte behandlingsformer, der virker bedre end andre.

Sarah Rank Rønnows Ph.D-projekt er netop antaget (godkendt, red.), og hun kan sætte titlen Ph.D på visitkortet. På sigt kommer hendes resultater til at indgå som en brik i det at kunne designe individuelle behandlingstilbud, der passer til den enkelte patient i stedet for standardbehandlinger.

Den unge forsker har været glad for muligheden for at dykke ned i et felt og forske i det over tre år. Men på den lange bane ser hun mere sig selv som brobygger end egentlig forsker.

- Jeg vil gerne bruge min science-viden til at gøre forskning lettere tilgængelig for eksempelvis vores kunder og de kollegaer, der arbejder mere med salg af løsninger end med forskningsdelen, forklarer Sarah Rank Rønnow, der også undervejs i den treårige forskningsperiode barslede med en lille søn for halvandet år siden.