Snapseguide: Bryg smagfuld snaps inden julesæsonen

Gå i gang i køkkenet nu, så kan du nå at frembringe en Grand Marnier-lignende snaps eller en snaps med efterårets specialiteter, der går godt til julebordet

17. oktober 2017, 19.05

Vil man være i god tid og begynde på snapsen til påskefrokosten, er paradisæbler gode at brygge på nu. /ritzau/Unger Jan

SNAPS Snart starter julefrokostsæsonen, og man kan stadig nå at brygge en hjemmelavet snaps til at skåle med over godterne.

Den vigtigste komponent i tilblivelsen af hjemmelavet snaps er først og fremmest en flaske god alkohol med en alkoholprocent på mindst 37, lyder det fra forfatter og snapseekspert Niels Stærup.

- Det vigtigste er, at alkoholen er neutral i smagen, så den ikke er med til at afgive smag af andet i snapsen, siger han og peger på vodka som velegnet.

Alt afhængigt af hvad man vil servere snapsen til, og hvilke ingredienser man bruger, kan man justere smagen og udtrykket med sukker eller flydende honning.

Skulle snapsen blive for sirupssød, kan man give den ekstra alkohol, til man har fundet sin foretrukne balance.

Sødme kan forpurre smagen i snaps, der eksempelvis er lavet på porse, røllike eller enebær, mens det er nødvendigt ved snaps lavet på havtorn.

Mange snapse kræver en lang trækketid, men man kan sagtens nå at brygge eksempelvis snaps med appelsin- og kaffesmag til julebordet, siger Niels Stærup.

- Sæt 40 kaffebønner ind i en økologisk appelsin, flæk to vaniljestænger, hæld vodka over, og læg 40 sukkerknalder i. Den skal trække i 40 dage. Bare sørg for, at appelsinen hele tiden er dækket af alkoholen, siger Niels Stærup og fortsætter:

- En god idé er at ryste glasset en gang om dagen, så sukkeret kommer ud i alkoholen. Den bliver dejlig sødlig, likøragtig og minder om Grand Marnier i smagen.

En anden julet snaps, som er nem og hurtig at gå til, har rødgran i. Klip to nålefyldte grene på 10-15 centimeter af, og put dem ned i et glas med 70 centiliter alkohol.

- Lad den trække to til fire uger, afhængigt af hvor kraftig smag du vil have. Det bliver en udmærket snaps, som vil passe godt til de kraftige retter på julebordet, anbefaler Niels Stærup.

Der er også masser af tid endnu, hvis man nyder sildemaden med kryddersnaps til.

Porsesnaps er en klassiker og tager kort tid at fremstille, lyder det fra Haveselskabet. Tag en håndfuld blade, put dem i et glas med alkohol, og lad herligheden trække i en til to uger.

- Man kan få en meget aromatisk porsesnaps ved at øge mængden af blade og reducere trækketiden. Lad en håndfuld helt friske blade trække i et døgn. Filtrér, og tilsæt en ny håndfuld friske blade, som også trækker i et døgn, siger fagredaktør Inga C. Bach.

De blåbærlignende bær fra slåen er også sublime at bruge i snaps, tilføjer Niels Stærup:

- Husk, at de skal i fryseren i et til to døgn for at trække sødme ud. Ellers er de meget bitre. Om der skal sukker eller honning i, kommer an på, hvad man er til, siger han og uddyber:

- Jeg har lavet forskellige varianter tilsat rosiner og vanilje for at give snapsen ekstra sødme - så kan man også være heldig at ramme en portvinsagtig smag, siger han.

Fakta: Skål i snaps

- Vil man begynde på snapsen til påskefrokosten, er paradisæbler gode at brygge på nu.

- Bær, blommer, nødder, pære og kvæde er også gode ingredienser at lave snaps på.

- Råvarer, som plukkes frit i naturen, kan ændre karakter efter vind, vejr og varme, så smag løbende til.

Kilder: Niels Stærup, Haveselskabet.

/ritzau/FOKUS