Sæt gang i væksten i Herning og det øvrige Vestjylland

Udgivet:26. september 2022, 11.32

Læsetid:2 minutter

Foto: Adobe Stock Photo

Af Mogens Aaby. Skolebakken 11 Aarhus C, folketingskandidat for Nye Borgerlige

ERHVERV Tal fra Dineros opgørelse på CVR viser, at antallet af nye enkeltmandsvirksomheder i første halvår 2022 er faldet med 24,6 procent i Herning. Det er alarmerende, og det er ingen trøst, at det også ser skidt ud i Ringkjøbing-Skjern og Struer-Lemvig. Vestjylland er generelt hårdt ramt.

Danmark som helhed og Vestjylland i særdeleshed har brug for en ny vækstpolitik, der skaber fremtidens vindervirksomheder med masser af arbejdspladser.

I Nye Borgerlige har vi formuleret en erhvervspolitik, der skal gavne hele samfundet. Erhvervspolitikken er en integreret del af vores økonomiske plan, som indeholder mange forhold. Blandt de vigtigste er:

Produktionsvirksomheder skal kunne udvikle sig i landzoner. I landzoner må der i dag, som udgangspunkt, ikke etableres andet end aktiviteter for fiskeri, land- og skovbrug. Vi vil ændre planloven, så en række ny aktiviteter kan sættes i gang i de vestjyske landzoner.

Styrkelse af infrastrukturen. Vækst skal indbefatte alle landsdele. Privatbilismen og lastbiltrafikken skal fremmes. Det kræver let tilgængelig og stærk infrastruktur med gode broer, veje og færger. Også, og især, uden for de gængse storbyer. Herunder skal brugerbetaling på Storebæltsbroen afskaffes.

Vi vil sænke selskabsskatten fra 22 til 15 procent, samtidig med vi sænker aktie- og kapitalbeskatningen til 25 procent. Det vil give stor investeringslyst og sikre stærke incitamenter for iværksætteri og fortsat virkelyst. I Nye Borgerliges plan fjernes både topskatten og arbejdsmarkedsbidraget. Med vores plan vil der kun være én skattesats. Den er på 37 procent, og de først tjente 90.000 kroner er skattefri. Det vil få stor positiv indflydelse for iværksætternes mulighed for at finde kvalificeret arbejdskraft. Især når vi samtidig sikrer bedre muligheder for, at virksomhederne kan udstede medarbejderaktier.

Sidst, men ikke mindst vil vi sikre, at virksomheder for fuldt momsfradrag. Også når det gælder restaurationsbesøg. Nuværende ordninger er bøvlet for virksomhederne og ødelæggende for restaurationsbranchen.

Alle de nævnte forslag om skatte- og afgiftslettelser er en del af den samlede økonomiske plan. Planen er gennemregnet af finansministeriet og er fuldt finansieret krone til krone. Lad os sammen investere i gode forhold for vores erhvervsliv, så investerer vi nemlig også i gode forhold for hele samfundet.

Indlæser debat