På havebesøg: Ægtepar med oplevelsesrig have

Hos Tina og René Jull Jørgensen, der bor i et stråtækt bondehus på Kollund Byvej, skal det være en oplevelse at opholde sig i haven på 5000 kvadratmeter. Haven byder på flere uderum, hvor der er tænkt over hver en detalje

29. juli 2020, 17.02

Her ses ægteparret Tina og René Jull Jørgensen ved deres yndlingsspot i haven, fordi når de vender ansigtet den anden vej, kan de nyde hele herligheden på én gang. Foto: Flemming Hansen

KOLLUND Når ægteparret Tina og René Jull Jørgensen sætter sig til bords i deres stråtækte bondehus i Kollund, sidder de altid på den samme side af bordet, så de begge kan nyde udsigten ud af det store vinduesparti og ud over haven.

- Vi bliver lige begejstret over haven hver dag, fortæller Tina Jull Jørgensen, mens hun står og beundrer alt det, haven byder på.

Det er ret præcist tre år siden, de så huset og haven for første gang, og det var særligt haven på i alt en tønde land, der fik dem til at skrive under på slutsedlen.

- Første gang vi kørte ind på gårdspladsen, kiggede jeg ikke ret meget på huset - jeg kiggede på haven og tænkte »hold da op«, fortæller René Jull Jørgensen, som lader blikket glide ud over de 5000 idylliske kvadratmeter.

- Det er idyllen med høje træer, høns og flere uderum. Der var bare et smaddergodt fundament, vi kunne bygge videre på og gøre det til vores eget, supplerer Tina Jull Jørgensen, der tænker lige så meget over indretningen af haven som indretningen af de indvendige arealer i bondehuset.

Selvom parret faldt pladask for haven, som nok nærmere er en park, da de så det stråtækte bondehus for første gang, har de gennem de seneste tre år lavet om og sat deres eget præg på udearealerne.

Sidste år valgte Tina og René Jull Jørgensen blandt andet at forvandle en gammel, slidt køkkenhave til et hyggeligt bålsted, hvor belægningen er klaret med brosten langvejsfra, mens den lokale smed har kreereret bålstedet.

- Brostenene er fra et slot i Belgien. Vi ville have nogle sten med noget patina, det skulle ikke bare være almindelige brosten, fortæller Tina Jull Jørgensen, som flere steder i haven peger på brostensbelægningen og fortæller, at de ligeledes er fra det belgiske slot.

Flere brugbare uderum

Bålpladsen er blot et af havens mange »rum«, som Tina og René Jull Jørgensen holder af at bruge og gå på opdagelse i.

Ligeledes holder de af at have pladsen til at invitere venner og familie over til at bruge haven.

- Det skal være en oplevelse at gå ud i vores have. Når man går en tur gennem haven, kan du nyde flere uderum. Hængekøjen er også et rum for sig selv - et lille rum mellem to træer, fortæller Tina Jull Jørgensen, som netop har fået hængekøjen hængt op.

Nogle skridt fra hængekøjen finder man »wellness-afdelingen«, hvor vildmarksbad, sauna og et stolearrangement med puder og tæpper står klar til at blive indtaget.

- Oasen her var etableret, men vi har bygget lidt om, og vi har fået nyt vildmarksbad og nye møbler, fortæller Tina Jull Jørgensen og fortæller, at både sauna og vildmarksbad ofte bliver brugt - gerne i selskab med en kølig flaske vin.

Det samme gælder for udekøkkenet, som er endnu et rum, hvor man kan samles om madlavning i køkkenet og efterfølgende nyde maden på den store træterrasse, der er indrettet med lanterner, friske blomster og kolde drikkevarer.

- Vi købte stedet, fordi det skal være et sted, der indbyder til oplevelser. Der er mange, som har en have, der bare går og kigger på haven, men vi har en have, vi kan bruge til noget, fortæller René Jull Jørgensen, som holder af at kokkerere i udekøkkenet.

Maden kan ovenikøbet pyntes af med krydderurter fra egne krydderurtebede.

Detaljerigt havearbejde

Hvert rum er pyntet op med puder, skjulere med blomster, lanterner, skind og tæpper - og det er altså ikke kun, fordi fotografen og boligmagasinets udsendte er på visit, forsikrer Tina Jull Jørgensen.

- Det skal altid se indbydende ud, så man får lyst til at bruge det. Hvis tingene allerede er sat op, og der er lagt skind på bænkene, er det bare nemmere og mere indbydende at bruge haven, fortæller hun.

Det er dog ikke kun pynten, der skal klares - hele haven skal jo af og til have en hånd. Buske skal klippes, nye planter plantes og brænde hugges.

- Vi har Robert (robotplæneklipperen, red.), som hjælper med at slå græsset, men ellers ordner vi det hele selv, fortæller Tina Jull Jørgensen og fortsætter:

- Man skal ikke have sådan et sted, hvis man bare lader det forfalde. Vi hygger os jo med at holde det og nyder at kigge på det efterfølgende.

Skal ikke være for fint

Mens nips-delen og ukrudtet er fruens hjemmebane, må man sige, at hækklipning og brændehugning er René Jull Jørgensens stærke side.

- Det er bare noget ekstra særligt, når man tænder op for vildmarksbadet eller brændeovnen, når man selv har svedt ved at slæbe og hugge det brænde, man tænder op med, siger René Jull Jørgensen.

Han fortæller, at havearbejdet også er med til at give ro i hovedet - ligesom en god lang gåtur kan være det.

Både Tina og René Jull Jørgensen holder altså begge af havearbejdet, som bliver udført i alle kroge og hjørner af den store have, som også gemmer på en lille frugthave og et stort bed med lyngblomster.

- Der er ingen steder eller hjørner, hvor tingene ikke er rørt. Vi er rundt omkring alt og over det hele. Det må gerne se vildt ud nogle steder, men det er så også en bevidst beslutning, siger hun.

- Græsset må gerne være velklippet, men ellers må det gerne være lidt rustikt og nordisk rundt omkring. Det skal jo heller ikke være for fint, fortsætter hun og peger på en bunke brosten, der giver lidt patina til haven.

Hele herligheden

Selvom ægteparret har ordnet mange ting i haven, som de overtog for små tre år siden, finder de hele tiden nye ting at kaste sig over.

Det næste projekt er blandt andet en ny flagstang og nye puder til terrassen. De har også overvejet at tilplante det store, tomme græsareal, der ligger bagerst i haven. Men de kan alligevel godt lide al den frie plads - den er god, når børnebørnene slår vejen forbi bedsteforældrene i bondehuset.

Desuden er det bagerste af haven, som udelukkende består af et stort areal med græs med træer og hæk i baggrunden, »yndlingsspottet« for ægteparret.

- Jeg kan godt lide at gå helt ned bagved og kigge udover hele haven, og så har man lige den gamle bondegård i horisonten, siger René Jull Jørgensen.

- Så kan man se hele herligheden på én gang, supplerer Tina Jull Jørgensen med et smil.

Skulle man have lyst til også at få sig et kig indenfor hos Tina og René Jull Jørgensen, kan man klikke her - Folkebladet har nemlig tidligere været forbi parret i forbindelse med et magasin.

Bålpladsen er et af de projekter, som parret kastede sig over, efter de overtog huset. De kan godt lide at samles om bålet med venner og familie, som kan slå sig ned på de skindbeklædte bænke. Foto: Flemming Hansen
På træterrassen kan man både slå sig ned i loungemøblerne eller ved spisebordet. Terrassen ligger i forbindelse med udekøkkenet, som ligger under halvtaget. Foto: Flemming Hansen
Udstyret er på plads i udekøkkenet, hvor der næsten bliver kokkeret hver dag, fortæller parret. Foto: Flemming Hansen
Der er selvfølgelig også flere gode steder i haven, hvor man kan opholde sig på regnvejsdage. Dette er et af stederne. Foto: Flemming Hansen
Indkørslen til huset og haven. Man kører ind i en gårdsplads, hvor man både kan nyde synet af haven og det stråtækte hus. Gårdspladsen fremstår altid revet og uden ukrudt - for selvom Tina Jull Jørgensen er iført stiletter og er på vej til fest, sørger hun for at nappe ukrudt på stykket fra hoveddøren til bilen. Foto: Flemming Hansen
Det hænder ofte, at ægteparret gør brug af vildmarksbadet. Både saunaen og vildmarksbadet tændes op med brænde, som René Jull Jørgensen selvfølgelig selv hugger. Foto: Flemming Hansen
Selv det lille næsten skjulte hjørne af haven, som man ser her, har fået en kærlig hånd. Der er ikke nogen steder, der står uberørt. Foto: Flemming Hansen
Det er ikke kun haven, som byder på idylliske kvadratmeter. Også bondehuset »Sandgaarden« fra 1850 fremstår idyllisk med sit stråtag og Morten Korch-stemning. Foto: Flemming Hansen
Udsigten fra den lille frugthave med æbler og bær. Foto: Flemming Hansen
Det store bed med lyngplanter, som omkredser flagstangen. Da et hjørne af lyngbedet døde hen, måtte ægteparret plante om. De investerede i 300 lyngplanter for at få hjørnet til at blomstre igen. Så kan man ellers selv regne på, hvor mange planter hele bedet byder på. Foto: Flemming Hansen
Læs også
Stort galleri: Gå på opdagelse i ægtepars idylliske have