Fra Lokalavisen: Gammelt ønske bliver virkelighed

Samuel Bækdahl sælger virksomheden SB Multispænd til genboen Mads Jørgensen, der i forvejen ejer Vestjydsk Beslag

2. januar 2020, 08.07

Efter 36 år som indehaver af SB Multispænd i Vildbjerg har Samuel Bækdahl (t.v.) solgt virksomheden til Vildbjerg-genboen Mads Jørgensen, der sammen med sin hustru og to sønner har virksomheden Vestjydsk Beslag i Ringkøbing. Foto: Privatfoto

VILDBJERG Her fra 1. januar 2020 er et længe næret ønske i opfyldelse for 54-årige Mads Jørgensen, der med nytårets komme officielt overtog virksomheden SB Multispænd.

Det med det længe nærede ønske er der en speciel grund til.

For gennem 18 år har Mads Jørgensen været genbo til Samuel Bækdahl, der er stifter og indehaver af SB Multispænd. Og nærmest lige så længe har han været lun på ideen om at købe virksomheden.

De to genboer arbejdede begge inden for metalindustrien, idet Mads Jørgensen tidligere var ansat som produktionschef hos Brdr. Markussen i Vildbjerg, og det førte naturligt nok til nogen snak de to genboer imellem.

Fik lov alligevel

- Jeg var tit hjemme fra arbejde før Mads, som derfor mente, at jeg ikke lavede noget, fortæller Samuel Bækdahl drillende med et smil.

- Af samme grund spurgte han mig tit, om han ikke kunne købe firmaet, hvilket jeg altid afviste.

- Ja, lige til du for en tre-fire år sagde, at jeg måske på et tidspunkt kunne få lov at købe det, siger Mads Jørgensen.

Nu er handelen en realitet, og de fleste produktionsmaskiner fra SB Multispænd er allerede flyttet til Ringkøbing, hvor de får husly hos Vestjydsk Beslag, som Mads Jørgensen og hans familie ejer.

En genial idé

SB Multispænd blev stiftet af Samuel Bækdahl i 1983 og holdt i første omgang til i familiens garage på Østvænget i Vildbjerg. Samuel Bækdahl havde tidligere kørt som servicetekniker på vaskemaskiner og skulle i forbindelse med arbejdet ofte bruge et spændebånd.

- Men tit var det de forkerte størrelser, jeg havde med i bilen, hvilket irriterede mig, siger Samuel Bækdahl, som derfor fik ideen om at lave et universalt spændebånd, der passede til alle typer rør og slanger.

Resultatet blev det patenterede SB Multispænd, hvor man køber et fem meter langt universalspændebånd. Heraf klipper man et spændebånd af i den længde, man skal bruge, og lukker det med et løst låsehoved.

En genial idé og et genialt stykke værktøj, som bør være standard i enhver håndværkerbil, er Samuel Bækdahl og Mads Jørgensen enige om.

Udadtil har Samuel Bækdahl aldrig reklameret med firmanavnet. Derfor er SB Multispænd, som han selv siger, heller ikke kendt i Vildbjerg, men til gengæld over hele kloden.

For 70 procent af firmaets produktion går til eksport. Selv kineserne har fået øjnene op for SB Multispænd, og senest er der kommet ordrer fra De Forenede Arabiske Emirater.

Salg er en tillidssag

Samuel Bækdahl er 64 år, og det er ikke alderen, der får ham til at sælge firmaet.

- Vi er efterhånden ved at være for små med alt for meget administration og nye regler samt Storbritanniens brexit, siger Samuel Bækdahl, som på den baggrund besluttede sig for at sælge.

Og interesserede købere var der flere af. Men det blev altså Mads Jørgensen, der fik lov til at købe SB Multispænd.

- At sælge ens livsværk og hjertebarn har meget at gøre med tillid til, at den, der køber det, vil føre det videre i samme ånd og levere i samme kvalitet, som vi har gjort, siger Samuel Bækdahl og tilføjer, at han ved, at det vil ske hos Vestjydsk Beslag.

Gnidningsløs overgang

Efter salget af SB Multispænd vil Samuel Bækdahl i en periode hjælpe Vestjydsk Beslag i gang med produktionen, så der bliver en gnidningsløs overgang. Derudover vil han hjælpe hustruen i hendes firma.

Mads Jørgensens Vestjydsk Beslag er specialist inden for rendejern og specialbeslag til blikkenslager- og vvs-branchen. Familiefirmaet beskæftiger for tiden syv ansatte, og nu kommer tre ansatte fra SB Multispænd til. Mads Jørgensen venter, at firmaet med opkøbet vil vokse yderligere, så der skal ansættes flere medarbejdere.