Fra Lokalavisen: Ungarbejder fandt sin rette hylde

Rikke Hornshøj Madsen begyndte hos Spar i Haderup som 15-årig. Nu er hun 33, og hun er der stadig

3. februar 2020, 09.30

Rikke Hornshøj Madsen har ansvaret for bestemte afdelinger i Spar. Blandt andet kagerne. Foto: Henrik Lind Jørgensen

HADERUP Flere gange om dagen tager Rikke Hornshøj Madsen plads bag disken hos Spar i Haderup, men egentlig er det ikke det sted, hun står mest. Hun er mest »på gulvet«, som det hedder i købmandsjargon, for hun har ansvaret for blandt andet hundekiks, menneskekiks, babymælk, voksenmælk samt velduftende vaskepulver - og slik.

Pladsen ved kassen kender den 33-årige kvinde alligevel rigtigt godt, for hun begyndte at scanne og taste for over 18 år siden. Rikke Hornshøj Madsen fik - som så mange andre - et job som ungarbejder hos købmanden, hvor hun også gjorde rent, fyldte hylder og passede flaskeautomat.

Jobbet manglede

Hendes plan dengang var at komme til at passe børn.

- Min mor er dagplejer, og jeg har altid elsket de børn. Så jeg ville være pædagog. Det var helt sikkert, siger Rikke Hornshøj Madsen, som tog en tre-årig højere handelseksamen. Planen var, at hun ville ud at arbejde ufaglært i en børnehave, inden hun søgte på pædagogseminarium, men det var umuligt at skaffe arbejde.

- I stedet tilbød Malene (købmanden, red.) mig en læreplads, og det kunne jeg jo godt, smiler Rikke Hornshøj Madsen.

Sådan blev det. Og sådan er det.

- Jeg kan godt lide at være her. Arbejdsopgaverne er spændende, jeg har en god chef og gode kolleger, så hvorfor gå rundt og tro, at græsset er grønnere et andet sted, siger Rikke Hornshøj Madsen.

Bestil og opstil

Hendes ansvarsområder i butikken er køl, slik, kager, baby- og dyreartikler samt vask- og rengøringsprodukter.

- Jeg hjælper også til med at bestille frugt- og grønt, og så afløser jeg i de andre afdelinger, når der er behov for det. Der er faste opgaver hver eneste dag, hvor der enten skal bestilles varer eller tages imod og sættes på plads. I ugens løb finder Malene og jeg ud af, hvilke tilbud, der er i avisen, og hvad vi skal have lavet af små udstillinger på hyldernes endegavle og i vindfanget, og det skal også være klar til om lørdagen, fortæller Rikke Hornshøj Madsen.

Det bliver i hvert fald til 10.000 skridt på en almindelig arbejdsdag, men tempoet er dejligt.

- Jeg har det bedst, når der er noget at se til. At der sker noget, og at der sker noget forskelligt, siger Rikke Hornshøj Madsen, som derfor også nyder de jævnlige lørdags- og weekendvagter.

- Så skal der bages franskbrød og varmes leverpostej, og det wienerbrød, vi bager, skal pyntes med glasur og nødder, siger hun.

Tid til familien

Weekendvagter giver eftermiddagsfrihed hver dag samt en ugentlig fridag, og det passer godt ind i familiens rytme. Rikke Hornshøj Madsens mand er støber, og han ligger ude fra mandag til torsdag, hvor hun er alene med børnene på fire, seks og otte år.

- Det er luksus at have fri klokken halv tre. Så er der god tid til børnene, til deres aktiviteter og til at få klaret madpakker og det til næste dag, siger hun.

Mange af kunderne kender hun. Enten fordi, hun altid har kendt dem »fordi jeg har gået i skole med deres børn eller mine børn går til noget med deres børn«, som hun forklarer.

- Med så mange års erfaring, som jeg har, kender jeg også rigtigt mange af de andre kunder. Jeg er på fornavn med dem, og jeg falder i snak med dem på gulvet, når de er rundt for at handle. Jeg ved også, hvad de plejer at købe, smiler hun.

Noget anderledes er det med alle dem, der kommer »fra vejen«. Pendlere og håndværkere, der passerer Spar undervejs ad rute 34. Rikke Hornshøj Madsen kan kun gisne om, hvad der sker senere på året, når hovedvejen bliver ført uden om Haderup, men hun er sikker på, at med købmand, kolleger og kunder skal det nok gå.

Debut på halvmaraton

Om ikke andet må der kæmpes lidt hårdere og prøves noget nyt.

Rikke Hornshøj Madsen er klar til det, for selv om hendes arbejdsplads har været den samme i mange år - dog med forskellige om- og tilbygninger - så tager hun gerne nye veje privat.

- Jeg begyndte at løbe i november forrige år, og her i november gennemførte jeg Vestjysk Halvmarathon i Mejdal, siger hun.

Købmandens mand har været hendes træningsmakker, og debuttiden på de 21,095 kilometer var rigtig fin - to timer og 16 minutter. Når hun ikke løber rundt på veje eller i butikken, dyrker hun også crossdance i Hodsager. Crossdance er en kombination af dans, muskel- og kredsløbstræning.

Hun har ingen planer om at slå vejen forbi en anden arbejdsplads, men det kan sagtens blive til mere halvmaraton.

- Men jeg tror ikke, jeg kommer til at løbe længere end det, siger hun.

Når der er formiddags- eller frokostpause for de faste folk bag disken, tager Rikke Hornshøj Madsen over. Her betjener hun Jette Eskildsen fra Haderup. Foto: Henrik Lind Jørgensen
Som 15-årig tog Rikke Hornshøj Madsen plads bag kassen første gang, og hun er fortsat i butikken. foto: Henrik Lind Jørgensen