DET ER DIT VALG - KV21

De almene boliger skal styrkes

13. oktober 2021, 12.35

Heinrich Berwald. Foto: PR-foto

BOLIGBYGGERI De almene boliger skal styrkes. Det kan man læse om igen og igen i Herning Folkeblad.

Generelt har Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten presset på for at fremskynde udviklingen af flere almene boligbyggerier.

Ved at bygge alment har vi som kommune mulighed for at tilbyde borgerne billigere boliger. Her taler vi ikke om faldefærdige komplekser, men nye boliger, hvor borgerne har mulighed for at blive en del af beboerdemokratiet. Man får en stemme til at bestemme den videre udvikling af boligkomplekset. Derved er man selv med til at videreudvikle ens eget hjem, også selv om man lejer sig ind i det almene boligkompleks.

Hvis man lejer sig ind i et privat boligkompleks, får man ikke den mulighed. Herudover har vi gentagende gange i Herning set, at private boliger, der praktisk talt er ens med almene boliger, koster det dobbelte i husleje.

Det lyder jo som om, den heldige formår at leje sig ind i almene boliger og den uheldige sidder til en højere leje.

Det er i princippet korrekt. Desværre er det bare ikke hele billedet. Kommunen er nemlig forpligtet til at udbetale boligydelse til de personer, der sidder med en høj husleje. Det er således ikke helt billigt for kommunens økonomi at overlade hele markedet til private boligudlejer.

Statsministeren har også lagt mærke til udfordringen med for få almene boliger.

I Folketingets åbningstale lagde statsministeren op til opførslen af 20.000 almene boliger, disse skal dog primært opføres i de større byer.

I Herning Kommune står vi over for en udvikling, hvor vi får relativt flere ældre. Med dette for øje burde vi bygge flere almene senior boliger. Hvis vi tør at satse på sådan et boligprojekt, kan vi skabe trygge boligmiljøer ude i landsbyerne.

Derved kan de seniorer, der ikke længere kan bo i deres store parcelhus flytte ind i et miljø, som er tæt ved det de kender. De bliver ligeledes en del af beboerdemokratiet, så de selv er med til at bestemme den videre udvikling.

Sidst men ikke mindst, så kommer de ældre kun til at betale en fair husleje. Det synes vi i Socialdemokratiet giver mening.

Indlæser debat...