Plejehjems-krise: Herning Kommune afsætter 20 millioner kroner ekstra til ældre

Budgetforligspartierne i Herning Kommune afsætter nu 20 millioner kroner ekstra til de ældre

Udgivet:06. juni 2023, 15.35

Læsetid:2 minutter

Der har været rejst stor kritik fra flere sider af, at besparelser på ældreområdet rammer beboerne på Herning Kommunes plejehjem hårdt. Foto: PR-foto

4 måneder siden

HERNING Den seneste tid har der været stor fokus på situationen på ældreområdet i Herning Kommune. Fra flere sider har der været rejst kritik af, at forholdene for de ældre på plejecentrene er for dårlige, efter at der er gennemført besparelser på området.

Partierne bag budgetforliget for 2023 har tirsdag over middag været samlet og på mødet besluttet, at området i år tilføres ekstra 20 millioner kroner.

- Vi har haft et godt møde, hvor vi har fået en status på situationen. En status, som vi tager meget alvorligt, for naturligvis skal forholdene for vores ældre medborgere være gode og trygge, siger Dorte West, (V), borgmester i Herning Kommune, i en pressemeddelelse.

- Derfor er vi også enige om, at vi her og nu skal prioritere ekstra penge til ældreområdet. Pengene skal sikre, at vi kan levere den rette service, og at der er det nødvendige personale til stede på plejecentrene, også ved for eksempel sygefravær. Jeg er glad for, at vi har kunnet lande denne aftale. Jeg er, som alle andre, stærkt berørt af de historier, der har været fremme i medierne de seneste dage, siger hun.

Fem spørgsmål til borgmesteren

Hvornår vil vi kunne se forbedringer ude på plejehjemmene?

- Det skal gerne være lynhurtigt. Arbejdet med handleplanen går i gang med det samme.

Hvordan vil I løse problemerne på længere sigt?

- Der er ingen tvivl om, at emnet vil fylde rigtig meget, når vi til efteråret skal lægge budget for næste år. Det vil også være et stort fokus, når byrådet senere på måneden har en udviklingsdag om, hvordan vi kan nytænke vores velfærd i fremtiden.

Var der andre løsninger i spil på mødet end den plan, du præsenterede?

- Jeg er rigtig glad for, at der var opbakning til planen. Vi er enige om, at vi er nødt til at understøtte ældreområdet yderligere, men alle ved også, at der bliver brug for at kigge på det igen.

Hvordan ser du på, at ældreministeren har bedt om en redegørelse fra kommunen og bedt Styrelsen for Patientsikkerhed vurdere, om der er behov for et skærpet tilsyn med Herning Kommune?

- Det er helt normal procedure, når der kommer sådan et notat, og hun skal selvfølgelig nok få et svar. Jeg er ikke bekymret for et tilsyn, for finder de noget, så tager vi hånd om det. Tilsynet er godt, for det giver tryghed for borgerne.

Hvad er din reaktion på årets økonomiaftale mellem regeringen og KL?

- De siger, at den giver et løft på 2,4 milliarder kroner, men kommunerne skal selv betale en milliard tilbage, så det er reelt kun 1,4 milliarder kroner. Det er et løft, men det dækker ikke fuldt ud de udgifter, som kommunerne står med.

Sådan fordeles pengene

De 20 millioner er blandt andet fundet via den såkaldte midtvejsregulering, som er en del af aftalen mellem landets kommuner og regeringen om kommunernes økonomi. Godt syv millioner kroner skal bruges på at investere i flere social- og sundheds-elever, andre cirka seks millioner tilføres Social- og Sundhedsudvalget, mens syv millioner skal gå til at realisere den handlingsplan for ældreområdet, som Social- og Sundhedsudvalget ventes at vedtage på sit møde 14. juni.

Handleplanen er under udarbejdelse. Den ventes blandt andet at indeholde fokus på bedre vagtplanlægning, større fleksibilitet mellem plejecentrene og aktiviteter på plejecentrene.

- Samlet er målet, at vi imødegår de bekymringer, der er rejst fra borgere og personale. Målet er også at opnå en positiv effekt på medarbejdernes trivsel og dermed på sygefravær og personaleomsætning. Hvis vi lykkes med det, vil der udover de menneskelige gevinster også være en forbedret økonomi forbundet med det. Det er jo desværre sådan, at problemerne på ældreområdet ikke alene handler om penge, men også om rekruttering og jobfastholdelse, siger Dorte West.

Læs også
Byrødder kommenterer på ældre-aftale på 20 millioner kroner: Et plaster på et åbent sår Byrødder kommenterer på ældre-aftale på 20 millioner kroner: Et plaster på et åbent sår
Læs også
Byrødder kommenterer på ældre-aftale på 20 millioner kroner: Et plaster på et åbent sår