Tyske virksomheder ser fortsat lysere på økonomien

Pessimismen har haft godt fat i tysk erhvervsliv, men tilliden til økonomien begynder så småt at brede sig.

Udgivet:25. januar 2023, 11.35

Læsetid:2 minutter

/ Ritzau /

BERLIN For fjerde måned i træk er de tyske virksomheders tillid til landets økonomi i bedring, omend bedringen er marginal.

Det viser det såkaldte Ifo-indeks, som er baseret på omkring 9000 virksomheder i Tyskland.

Men selv om forventningerne til den tyske økonomi forbedres måned efter måned, skal man huske på, at pessimismen har haft særdeles godt fat i det tyske erhvervsliv.

Det skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Stigningen i tilliden sker efter et vanvittigt stort fald efter Ruslands invasion af Ukraine. Så foreløbigt overdøver faldet i første del af 2022 stadig de seneste fire måneders forbedring, skriver han.

Inflationen og omkostningspresset er begyndt at aftage. Det har været medvirkende til, at tyskerne atter ser lidt lysere på fremtiden. Det skriver Jeppe Juul Borre.

- Den lidt bedre tillid til økonomien kommer på baggrund af, at frygten for fremtiden er aftaget, i takt med at inflation og omkostningspresset er stilnet lidt af.

- Det giver næring til håbet om, at de kraftigste rentestigninger har fundet sted. Hertil er der kommet lidt ro om de økonomiske udsigter, selv om de stadig er voldsomt usikre.

Ifølge Allan Sørensen, cheføkonom hos erhvervsorganisationen Dansk Industri, peger prognoserne for tysk økonomi entydigt på tilbagegang i 2023.

- Fremgangen i erhvervstilliden ændrer ikke på den vurdering, men det giver forhåbninger om, at nedturen ikke bliver så lige så slem som frygtet, lyder det i en kommentar.

Han påpeger, at tilbagegangen kan komme til at koste eksportordre for dansk erhvervsliv.

- Tyskland har meget stor betydning for dansk økonomi. På trods af den lille forbedring af erhvervstilliden ser Tyskland stadig ud til at blive et af de markeder, hvor vi kan møde størst modgang i 2023.

Danske virksomheder eksporterer varer til Tyskland for 200 milliarder kroner hvert år, lyder det videre.

/ritzau/

Indlæser debat