Ikast-Brande løb fra aftalen: Lad os få humøret op i fællesskab, Helle

19. februar 2021, 17.56

Johs. Poulsen ved KMF336’s store åbningskoncert. Foto: Tom Laursen

KULTUR Min kære og gode kollega, kulturudvalgsformand i Ikast-Brande, Helle Mathiasen, mener, jeg lider af tristesse. At jeg ikke vil lave sparring med hendes kommune på kulturområdet. Det er helt forkert.

Jeg er meget stor tilhænger af samarbejde på alle relevante felter. I sin tid var jeg blandt de varmeste fortalere for at Herning, Ikast og Brande skulle finde sammen og samarbejde i en fælles kommune. Det lykkedes som bekendt ikke.

Men jeg har nu i snart fire byrådsperioder stået i spidsen for kultursamarbejdet mellem alle kommuner i det gamle Ringkøbing Amt. Senere suppleret med Skive og Varde. I mine øjne noget nær eksemplarisk og til glæde og gavn for alle medvirkende.

Rigtigt er det derimod, at jeg på kulturområdet synes, det er sjovest at samarbejde med en kommune, der er ambitiøs med hensyn til kunst og kultur. End med en kommune der somme tider forsøger at springe over, hvor gærdet er lavest.

Og jeg ved med sikkerhed, at mange med mig var endog meget skuffede, da Ikast-Brande Kommune for nylig trak sig fra samarbejdet om Ensemble MidtVest. Et samarbejde mellem vores to kommuner plus Holstebro og Struer. Opstået for 20 år siden i et historisk fællesskab omkring en ambition: At kunne præsentere kammermusik i national topklasse i vores landsdel. Det lykkedes til overmål, idet Ensemble MidtVest – foruden sublime oplevelser og inspiration i ejerkommunerne samt nationalt - desuden har udfoldet sig på internationalt niveau. Via solidarisk finansiering, hvor den enkelte ejerkommune bidrager efter befolkningstal. Samt en million ekstra fra Herning Kommune til huslejen.

Alligevel løb Ikast-Brande fra aftalen. For at spare én krone og femogtyve ører pr. indbygger pr. måned ...

Den manglende solidaritet skuffer mig rigtig meget. Men giver sig bestemt ikke udslag i tristesse. Snarere søgen efter alternative løsninger og handlekraft. Samt en nøgtern konstatering af, at det er sjovere at lege med dem, som har lyst til at lege med.

Sagen forhindrer da heller ikke Herning og Ikast-Brande kommuner i at samarbejde om kulturelle tiltag i fremtiden. Selvfølgelig ikke.

Derfor bliver jeg ligefrem glad, når Helle Mathiasen nu lufter ønsket om at hæve sit kulturbudget i 2022. Jeg ved, at nogle af byrådsmedlemmerne i Ikast-Brande var kede af, at kommunen forlod fællesskabet om Ensemble MidtVest. Men hvis Helle Mathiasen og Venstre – med andres byrådsmedlemmers gode hjælp – nu igen har lyst til at være med i Ensemble MidtVest, stiger humøret på ny. Ikke bare hos Helle Mathiasen og mange borgere i hendes kommune. Glæden vil være stor i hele Midt- og Vestjylland. Og prisen er bestemt stadig meget overskuelig.

Skal vi sammen bidrage til at få smilene frem på ny ...?

Læs også
Kommunernes kulturbudgetter: Herning fortsat i topti - Ikast-Brande i bund
+Abonnement
Læs også
Om Johs. Poulsens tristesse: En god kulturnabo? Åbenbart ikke!