Stort scoop: Barack Obama kommer til Midtjylland i juni

USA’s tidligere præsident deltager i samtale i KulturCenter Skive søndag 12. juni under et arrangement med titlen »A Conversation with President Barack Obama«.

Udgivet:05. maj 2022, 09.11

Læsetid:3 minutter

Barack Obama var præsident i USA fra 2009 til 2017. Nu kommer han til Skive. Arkivfoto: Elijah Nouvelage/Ritzau Scanpix

Jens Kristensen
Journalist

1 år siden

BESØG Barack Obama, der var præsident i USA i otte år fra 2009 til 2017, besøger Skive søndag 12. juni.

Under en samtale i KulturCenter Skive vil den tidligere præsident tale om blandt andet ledelse og iværksætteri. Samtalen vil også have fokus på grøn omstilling.

KulturCenter Skive står bag arrangementet.

- Præsident Obama er en af de personer i hele verden, som jeg ser allermest op til, og derfor glæder jeg mig overordentligt meget til personligt at byde ham velkommen her i KulturCenter Skive. Han har i den grad brugt sit magtfulde embede til at gøre verden til et bedre sted, og han er en af de ledere på verdensplan, der er allermest respekt omkring. Jeg er derfor overbevist om, at nuværende og kommende ledere vil gå fra arrangementet med ny inspiration og motivation til at gøre det endnu bedre i fremtiden, understreger Knud Bjerre, direktør for KulturCenter Skive.

- I en tid med store udfordringer og forandringer sikrede præsident Obamas ledelse en stærkere økonomi, et mere ligestillet samfund og at USA blev en nation med øget sikkerhed og respekt verden over. Obama-årene var en epoke, hvor der ikke bare var flere, der oplevede et land i positiv forandring, men også en periode hvor flere begyndte at se Amerika på den måde, som Obama altid har gjort – nemlig som det eneste sted på jorden, hvor så mange drømme og historier kan blive til virkelighed, skriver KulturCenter Skive i en pressemeddelelse om besøget.

Gennem sine otte år som USA’s leder var Barack Obama kendt for sit slogan »Yes, we can!«, (Ja, vi kan!), som han lancerede i en tale under sin første kampagne for at blive præsident.

Efter Barack Obama for godt fem år siden forlod Det Hvide Hus i Washington, har han brugt masser af tid på at tale til og undervise fremtidens ledere.

Barack Obama

Født 4. august 1961 i Honolulu på Hawaii.

Søn af kenyansk far og amerikansk mor.

I 1989 mødte han sin kone, Michelle Obama, der var mentor for den jurastuderende Barack Obama, da han kom i praktik på et advokatkontor i Chicago, hvor hun arbejdede. De blev gift i 1992.

Parret har døtrene Malia Ann Obama (23 år) og Natasha (»Sasha«) Obama (20 år).

Med 66,7 millioner stemmer blev Barack Obama for Det Demokratiske Parti den 4. november 2008 valgt til USA’s præsident. Han var præsident i otte år.

Ifølge Det Hvide Hus’ hjemmeside er Barack Obamas historie »den amerikanske historie - værdier fra hjertet, en middelklasseopvækst i en stærk familie, hårdt arbejde og uddannelse som middel til at komme videre og overbevisningen om, at et liv så velsignet skal leves i tjeneste for andre.«

I sin tid som præsident markerede Barack Obama sig blandt andet med »Obamacare«, der skaffede millioner af amerikanere sygesikring. Arbejdsløsheden i USA faldt dramatisk. USA sluttede krigen mod Irak. Terrorlederen Osama Bin Laden, der stod bag angrebet på USA den 11. september 2001, blev opsporet og henrettet af amerikanske soldater, mens Barack Obama var præsident.

Barack Obama fratrådte præsidentembedet den 20. januar 2017, da han blev erstattet af republikaneren Donald Trump.

Efter han fratrådte, har Barack Obama to gange besøgt Danmark. I 2018 besøgte han Kolding og året efter Aalborg.

Begge steder var besøgene - som Obamas kommende i Skive - især rettet mod folk fra erhvervslivet og studerende.

Det er første gang, en tidligere amerikansk præsident besøger Skive.

Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard ser det kommende besøg af Barack Obama som et stort øjeblik for byen. Det gør han især i lyset at Skiveegnens stærke tradition for at iværksætteri og selvstændighed og også i lyset af Skive Kommunes markante grønne profil med GreenLab Skive som et stærkt grønt fyrtårn, hvis lys allerede nu kan ses langt ud over Skives kommunegrænse.

- Barack Obamas besøg i Skive 12. juni vil uden tvivl blive et højdepunkt for ikke bare Skive, men hele Midt- og Vestjylland, siger Peder Christian Kirkegaard.

Han lægger blandt andet vægt på, at Skive Kommune gennem de seneste godt 40 år har været dynamo for regionen, når det gælder udvikling af vedvarende energi.

- Det er derfor en stor ære, at en af de mest markante personligheder ser potentialet i et besøg i Skive og vil dele sine visioner om blandt andet ledelse og iværksætteri med et grønt miljøfokus.

Arrangementet finder sted i Koncertsalen i KulturCenter Skive, søndag 12. juni om eftermiddagen.

Publikum bliver ledere, erhvervsfolk og studerende. Folk, der er interesseret i at overvære samtalen med Barack Obama, kan kontakte KulturCenter Skive.

Borgmester Peder Christian Kirkegaard ser det som en stor ære, at den tidligere demokratiske præsident Barack Obama kommer til Skive. Arkivfoto