Ignoranter ødelægger for os andre - regel nummer 1: Vis hensyn!

27. juli 2021, 10.36

Klummeskribent Bent Bernardi Sørensen skriver om sin families ødelagte ferieplaner efter kontakt med en coronasmittet. Foto: Henrik Ole Jensen

Bilen og rejsetaskerne er pakket. Transport og ophold er betalt. Sommerferieturen står for døren. Familiens to små børn er forventningsfulde på vej i seng. De skal tidligt op næste morgen for at nå Molslinjen klokken otte til Sjælland. Forældrene glæder sig også. Det er deres eneste fælles sommerferieuge. Alt tjekkes for sidste gang. Selv kaninen er der sørget for pasning til.

Intet kan gå galt for den lille jyske familie, som jeg skulle have besøgt i tirsdags ude østpå. Men så ringer telefonen!

Dagen forinden havde svigerinden fra Sjælland inviteret sig selv på besøg. Hun ville gerne have sin datter passet om eftermiddagen, så hun selv kunne aflægge et privat visit på et plejehjem i nabobyen.

Kombardo!

Familiens to børn hygger sig med kusinen i badebassinnet på terrassen det meste af eftermiddagen. Og alt er godt!

Men nu er der gået et døgn, og svigerinden er i telefonen. Hun havde dagen før fravalgt at orientere barnepigefamilien om, at hun muligvis var covid-19-smittebærer, og at hun var med i et smitteopsporingsprogram, fordi hun fem dage tidligere havde været i nær kontakt med en smittet. Hun undlod at fortælle, at hun var blevet testet på fjerdedagen efter kontakten, og at hun programmæssigt skulle testes igen dagen efter.

I sin tarvelige egoisme havde hun hver dag efter smittekontakten besøgt familie og venner - blandt andet på plejehjemmet - uden at orientere nogen om smitterisikoen, og hun var nu - på sjettedagen - rejst tilbage til Sjælland med Molslinjen, inden hun tjekkede sit seneste testresultat.

Det viser sig, at både hun og hendes datter er covid-19-positive, og nu er hun i gang med at ringe til samtlige, hun havde været i kontakt med for at orientere dem om, at de straks skal i isolation, og at de som led i smitteopsporingsprogrammet skal testes fjerde og sjette dag efter de hyggelige stunder - blandt andet i badebassinnet.

Den ferieklare familie havde haft travlt med at pakke siden niecens besøg, så der havde ikke været kontakt med andre mennesker i det forløbne døgn. Familien glæder sig derfor over, at forældrene og de to små børn ikke kan have spredt smitten videre. Men glæden overskygges af skuffelse og vrede over, at en potentiel smittebærer har ignoreret alle advarsler og informationer og i dagevis har turneret samvittighedsløst til familie, venner og bekendte.

Seneste nyt er, at svigerinden smittede sin mor på plejehjemmet og dermed udsatte andre beboere, pårørende og personalet for at blive smittet. Adfærden er tarvelig, men desværre ikke enestående. Lignende adfærd er med til at holde det daglige antal nysmittede oppe på over 800. Covid-19 er en smitsom og i mange tilfælde dødelig sygdom.

Ignoranter ødelægger myndighedernes og flertallet af befolkningens indsats for at begrænse og udrydde smitten.

Opskriften er ellers såre simpel: Følg retningslinjerne og vis hensyn!

Indlæser debat...