Standpunkt: Spar på energien - lyt til din Energist!

Udgivet:14. september 2022, 09.38

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Det fornægter sig ikke, at jeg er barn af 1970’erne. Det var dengang, ethvert vigtigt adfærdsbudskab til os borgere, blev serveret med en fængende lille melodi og et godt rim eller et fikst ordspil. På den måde blev det lettere at huske og acceptere, hvordan vi nu helst skulle gebærde os.

Der var for eksempel Daimi, som sang om at »børste dine tænder, hver gang du vasker hænder,« eller Badesangen, som Trille skrev om, at man aldrig måtte gå ud i vandet »uden en voksen, en voksen.«

De sange kan mange af os stadig synge med på, og budskaberne har prentet sig ind på nethinden.

Så var der jo også Energisten. Husker du ham fra 1980’erne? Den lille søde, flamme med det gode humør og det catchy refræn »Spar på energien - lyt til din Energist.«

Energisterne blev lanceret af Energispareudvalget i små OBS-tegnefilmsspots og i annoncer for at anspore danskerne til at spare på energien og altid huske de forholdsvis simple råd, der kunne være med til at nedbringe energiforbruget.

Danskerne tog rådene og sloganet til sig. Men vi glemmer dem åbenbart i perioder, når strømpriserne er lave, og der er gas nok i rørene.

Nu står vi midt i en ny og voldsom energikrise, og det er nok værd »at lytte til sin Energist.« Blandt andet til rådene om at tage korte brusebade, spare på det varme vand, skrue ned for temperaturen i hjemmet og på arbejdspladsen, slukke lyset i rum, vi ikke bruger, fylde vaskemaskinen og vaske ved lavere temperaturer, lade bilen stå og gå eller cykle.

Det lyder banalt, men det er åbenbart alligevel noget, vi mennesker skal mindes om med jævne mellemrum - eller stå midt i en krise for at forstå vigtigheden af.

I den aktuelle energikrise skal der meget, meget mere end kortere brusebade til at få økonomien til at hænge sammen mange steder og i mange hjem - eller for at få forsyningerne til at slå til.

Men hvad gør I egentlig rundt omkring i lokalområdet for at sætte farten ned på elmåleren, bremse gasforbruget eller finde alternative løsninger?

Det tager Herning Folkeblad ud og spørger læserne og kilderne om.

Fra i dag og de næste uger skruer vi LED-sparepæren i fatningen og sætter ekstra spot på netop energikrisen, dens konsekvenser og hvordan der lokalt spares på energien.

Vi kommer vidt omkring, og det er konstruktivt og løsningsorienteret, så alle kan blive klogere på de lokale udfordringer og tiltag - og så vi ganske givet kan lære noget af hinanden.

Følg med i Folkebladet - og på vores nyhedssite, hvor vi undervejs samler det hele som et tema på herningfolkeblad.dk/spar-på-energien

Læs også
<span>3000 Herning-husstande er ude i kulden:</span> Ingen vil levere fjernvarme til landsby <span>3000 Herning-husstande er ude i kulden:</span> Ingen vil levere fjernvarme til landsby
Læs også:
3000 Herning-husstande er ude i kulden: Ingen vil levere fjernvarme til landsby

Hold dig endelig ikke tilbage med at tippe os med gode ideer til artikler eller interviews om emnet.

Send også gerne gode spareråd, du vil dele med andre læsere.

Mailadressen er som altid: redaktion@herningfolkeblad.dk

Har du et godt energispareråd? Del det gerne med læserne herunder.

Læs også
<span>Billig varme midt i en energikrise:</span> Stearinlys-salget lyser op hos Øster Skovgaard Julehandel <span>Billig varme midt i en energikrise:</span> Stearinlys-salget lyser op hos Øster Skovgaard Julehandel
Læs også:
Billig varme midt i en energikrise: Stearinlys-salget lyser op hos Øster Skovgaard Julehandel

Indlæser debat

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Af samme forfatter

Se flere