Standpunkt: Det må jo ikke være så svært at ændre vaccinetid

21. juli 2021, 10.52

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

I begyndelsen af juli bragte vi i Folkebladet en status på den lokale vaccinetilslutning.

Søren Liner Christensen, der er direktør for social, sundhed og beskæftigelse i Herning Kommune, kunne med stor tilfredshed konstatere, at kommunens borgere er meget villige til at lade sig vaccinere.

I de sogne, hvor færrest på daværende tidspunkt havde fået et eller begge stik, var det 82 procent af de inviterede i gang eller færdig med at blive vaccineret.

- Henover tid er det min fornemmelse, at interessen for at blive vaccineret har været støt stigende i vores område. Det ser ud til, at folk har erkendt, at det er det, der skal til. Det er virkelig godt at se, sagde Søren Liner Christensen.

Så det var gode nyheder i vores fælles kamp mod covid-19.

Og her et par uger senere er endnu flere vaccineret første eller begge gange.

Region Midtjylland oplyste i går, at pr. 15. juli er næsten 42 procent - eller knap 560.000 borgere - færdigvaccineret, og 862.000 borgere - 64,5 procent - har taget hul på vaccination og fået første stik. Alle regionens borgere er inviteret til vaccination - senest de 48.000 i alderen 12-15 år.

Og der er både vacciner og vaccinationstider nok, forlyder det.

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. For mens borgerne beredvilligt booker tid og lader sig vaccinere, så kæmper regionerne nu med et it-system, der ikke er tunet til de ændringer, myndighederne selv opfordrer til.

Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalinger og meldte i fredags ud, at der nu kun behøver at gå tre i stedet for fire uger mellem første og andet stik med Pfizer. Styrelsen opfordrer danskerne til at fremrykke vaccinerne, fordi det er »særdeles vigtigt«, at flere færdigvaccineres hurtigere.

Men det kan bookingsystemet vacciner.dk ikke finde ud af. Muligheden for at ændre en tid eksisterer ganske enkelt ikke. Man kan online kun afbestille en vaccinetid - og så forsøge at booke en ny. Og det er der mange, der forståeligt nok ikke har så meget mod på af bekymring for helt at miste næste vaccinetid eller rekvisitionen til at booke.

Så nu kimes regionerne ned, og borgere strander i lange telefonkøer eller kastes af linjen, mens de forsøger at få hjælp til at ændre tid.

Og en system-opgradering med en »ret vaccinetid«-funktion ventes tidligst klar om en måned.

Det holder jo ikke.

Jeg er med på, at der i kampen mod corona ofte må asfalteres, mens der køres. Men kunne ingen eksperter have forudset, at den slags behov kunne opstå?

Det er godt nok op ad bakke, at vi også skal rode med den slags forhindringer midt i en i forvejen tidspresset indsats hos borgere og myndigheder for at få vaccineret så mange som muligt så hurtigt som muligt, mens Delta-varianten buldrer frem.

Hvad mener du om vaccine-situationen og booking-systemet? Skriv din mening i debatmodulet herunder.

Læs også
Standpunkt: Ulogiske restriktioner i kirkerne