Demonstranter mod lovreform i Israel trodsede voldsom regn

Premierminister Benjamin Netanyahus nye regerings reformplan mødes med massive demonstrationer.

Udgivet:04. februar 2023, 22.53

Læsetid:1 minut

Titusindvis af israelere trodsede lørdag et voldsomt regnvejr og gik på gaden for at demonstrere mod premierminister Benjamin Netanyahus nye regering, som har planer om en omstridt reform af lovgivningen, som ifølge kritikere vil beskytte udemokratiske og korrupte politikere.

/ Ritzau /

1 måned siden

TEL AVIV Titusindvis af israelere trodsede lørdag et voldsomt regnvejr og gik på gaden for at demonstrere mod premierminister Benjamin Netanyahus nye regering.

Den israelske regering har planer om en omstridt reform af lovgivningen, som ifølge kritikere vil beskytte udemokratiske og korrupte politikere.

Netanyahus regering siger, at reformerne er nødvendige for at begrænse for stor magt til dommere. Striden har forstærket dybe kløfter i erhvervslivet og i hele det israelske samfund.

- Jeg er her i aften for at protestere mod bestræbelser på at ændre Israels demokrati til et autokrati, sagde en af demonstranterne i Tel Aviv, den 48-årige Dov Levenglick.

En anden demonstrant, den 35-årige Hadar Segal, sagde, at "regeringen vil ødelægge hele retssystemet".

- Derfor er vi her hver lørdag - uanset vejret, lød det.

Avisen Haaretz skriver, at 40.000 mennesker deltog i to demonstrationer i Tel Aviv, Israels største by, de foregående lørdage.

Der har også været demonstrationer i andre byer, herunder i Haifa, i Beersheba og foran premierministerboligen i Jerusalem.

Netanyahu-regeringen har planer om at ændre loven, sådan at et flertal i parlamentet kan ændre en dom i højesteret. Desuden vil regeringen ændre sammensætningen af den komité, der udpeger dommere til højesteret.

Kritikere frygter også, at Netanyahu kan bruge ændringerne til egen gunst.

Der er i øjeblikket tre retssager imod ham om korruption. Der spekuleres i, at han måske kan komme ud af de juridiske problemer i ly af ændringerne.

/ritzau/AFP