Rapport: Unge mangler basal viden om krop og sex

Det er et problem, at myter og misforståelser om krop og seksualitet er så udbredt, mener Sex & Samfund.

Udgivet:06. februar 2023, 04.30

Læsetid:2 minutter

Myter og misforståelser om sex, prævention og sexsygdomme vil fylde på skoleskemaerne i uge 6. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

1 måned siden

KØBENHAVN Myter og misforståelser om sex, prævention og sexsygdomme er udbredte blandt unge.

Det fastslår en ny rapport fra foreningen Sex & Samfund, som arbejder for at udbrede viden om køn, krop og seksualitet.

Ifølge Majbrit Berlau, generalsekretær hos Sex & Samfund, er det problematisk, at de unge mangler den basale viden.

- Det betyder, at man kan ikke kan træffe ordentlige, informerede valg senere hen, hvis man ikke har den reelle viden, siger hun.

En undersøgelse, som er lavet i forbindelse med rapporten, viser, at 49 procent af de unge enten er fejlagtigt eller mangelfuldt informeret om, at sexsygdomme ikke kan overføres gennem overflader.

Desuden svarer 45 procent enten forkert, eller at de ikke ved, at klamydia godt kan overføres gennem oralsex.

I rapporten lyder det også, at 41 procent af de unge enten er fejlagtigt eller mangelfuldt informeret om, at kønskransen hos kvinder sprænger første gang, man har penetrerende sex.

Men det er ikke kun blandt de unge, at misforståelserne opstår.

- Vi kan se, at der for unge er en række myter, men det er der også for børnene i form af en masse misforståelser om, hvorfor ens krop gør, som den gør, når man er i puberteten, siger Majbrit Berlau.

Derfor har Sex & Samfund valgt at kaste lys på myter og misforståelser om kroppen i årets Uge Sex-kampagne, som begynder fra 6. februar.

Det betyder, at flere hundredtusinder børn vil blive undervist i det materiale, som foreningen har udarbejdet i forbindelse med årets kampagne, fortæller generalsekretæren. Undervisningskampagnen henvender sig til grundskolerne.

- Vi vil også meget gerne fremadrettet lave flere digitale kampagner, så vi kan være til stede der, hvor de unge mennesker henter deres informationer, lyder det fra Majbrit Berlau.

Hun påpeger, at undersøgelsen også viser, at de unge savner mere seksualundervisning - både i grundskolen, men også i ungdomsuddannelserne.

/ritzau/