Ugen på tryk: En usædvanlig historie

Udgivet:16. januar 2022, 09.53

Læsetid:3 minutter

Debatredaktør Jacob Hove. Foto: Tom Laursen

Jacob Hove
Debatredaktør| jah@herningfolkeblad.dk

DONATION Nogle gange er det de små, pudsige historier, der starter den mest interessant debat omkring middagsbordet.

I denne uge modtog redaktionen en pressemeddelelse fra Midt- og Vestjyllands Politi. Det drejede sig om en 54-årige mand, der ved Retten i Herning er tiltalt for at have distribueret sæd uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed. I en periode fra oktober 2017 til marts 2020 skulle den tiltalte have transporteret og leveret sæd til forskellige kvinder i Danmark, og den slags er altså forbudt, fremgik det af pressemeddelelsen.

Det er Vævsloven, som trådte i kraft 7. april 2006 og omhandler krav til kvalitet og sikkerhed ved håndtering af humane væv og celler, som forbyder den 54-årige i at uddele sæd. Derudover skulle den tiltalte have fungeret som sæddonor for mere end én sædbank, hvilket også er forbudt.

Det er nok de færreste, som er bekendt med Vævslovens indhold, men den udspringer af tre europæiske direktiver, der alle sætter standarder for kvalitet og sikkerhed ved udtagning, testning, forarbejdning, konservering, opbevaring, distribution samt import og eksport af humane væv og celler. Loven skal dels sikre en ensartet sikkerhedsstandard på tværs af EU-landenes grænser og dels sikre sporbarhed. Et af de spørgsmål, der meldte sig, var, hvorfor en mand gerne må gå i byen og møde kvinder og gøre dem gravide, men ikke må »uddele sæd« til forskellige kvinder?

Den 54-årige mand var også tiltalt for at have været sæddonor for mere end én sædbank, og hvorfor skulle det nu være ulovligt?

Ifølge politiet er det ikke tilladt, da myndighederne vil sikre sig, at antallet af børn født af samme donor begrænses, og at der sker en geografisk spredning af graviditeter opnået med samme donor.

I Danmark må en donor højst give børn til 12 familier, og det giver jo egentlig god mening, at der ikke skal være for mange »søskende« rendende rundt i landet, som potentielt kan møde hinanden og stifte familie sammen.

Verdens største sædbank, Cryos, er dansk og blev grundlagt i 1987.

Halvdelen af den sæd, som Cryos formidler, distribueres til enlige kvinder, 35 procent doneres til lesbiske par og 15 procent til heteroseksuelle par.

Det er i øvrigt ganske interessant, at man taler om sæddonorer. Det er før blevet kritiseret, at sædbanker med reklamer målrettet unge mænd promoverer sig selv som et nemt studiejob med løfter om gode indtjeningsmuligheder. En sæddonor får typisk mellem 300-500 kroner per donation, men det er faktisk op til den enkelte sædbank, hvorvidt den overhovedet vil tilbyde kompensation. Ifølge sundhedsloven må beløbet ikke være så stort, at det kan give anledning til tvivl om, at donationen sker frivilligt og uden handel for øje. Derfor hedder det netop sæddonor - mændene gør det frivilligt for at hjælpe barnløse, forstås.

Ifølge tal fra Dansk Fertilitetsselskab blev der i 2018 udført 3980 sædinseminationer på danske kvinder.

Og sådan kan en lille politinote sætte gang i en masse tanker.

Sagen skal for Retten i Herning 31. januar 2022, hvor der også forventes at falde dom. Hvis manden findes skyldig, står han til en bøde på 100.000 kroner.