Familiejulekoncerten - en værdsat oplevelse for livet

Udgivet:23. november 2022, 14.21

Læsetid:2 minutter

Familiejulekoncerterne er ikke kun en fællesskabende tradition og et bindeled mellem kommunens skoler, elever og lærere, men også mellem generationer, mener læserbrevsskribenten. Han vil have politikerne til at tænke sig om, inden de sænker den populære julekoncert. ARKIVFoto: Flemming Hansen

Af Jørgen Andresen. Gudenåvej 162 Herning, frivilligt medlem af styregruppen for Familiejulekoncerten

BESPARELSER Det giver god mening, at en økonomiansvarlig jævnligt kigger ned i pengetanken for at holde øje med økonomikompasset. Men det virker foruroligende og lidet fremadrettet for musiklivet på skolerne og dermed i kommunen, at et byråd vender sigte-kornet mod et flagskib som Familiejulekoncerten.

Familiejulekoncerten har i mere end 40 år været et betydeligt flagskib - en ambition og en vision på skolemusikområdet i Herning Kommune, som er blevet understøttet af visionære embedsmænd, politikere og skoleledere. På landsplan er det et forbilledligt koncept, som er kopieret af flere store kommuner, for eksempel Aarhus, Randers, Aalborg og Hobro.

Familiejulekoncerten er hele Herning Kommunes juletræsfest, og ja, det er hyggeligt, og sindet stemmes hvert år, når julelysene tændes, og tonerne lyder. Men forud for resultatet ligger også måneders slid og slæb og et kompliceret, men givende samarbejde på tværs af de kommunale aktører.

Familiejulekoncerten er en original Herning-model med ypperlig musikalsk læring og opkvalificering af musikunderviserne gennem en enestående samarbejdsmodel mellem Hernings Grundskoler, Herning Musikskole, Den Jyske Sangskole og MCH.

I ansøgningen til Kulturelt Samråd i 1980 var motivationen for projekt Familiekoncert Herning en permanent promonadekoncert i lighed med promenadekoncerterne i Royal Albert Hall i London - bare med fokus på skolebørn og familier.

Allerede i 1981 skete miraklet, at den første Familiejulekoncert blev holdt i Herning Kongrescenter i samarbejde med Aarhus Symfoniorkester og den navnkundige dirigent Ole Schmidt.

Idémanden var øvelsesskolelærer Sv. Otto Christensen. Facilitator var seminarielektor Jens Kragsig Thomsen og Herning Musikforening. Korledelse og musikpædagogisk »drive« ved legendariske Kjeld Søndergaard.

Fra 1998 overtager skoleforvaltningen Børn & Unge hele ansvaret for produktion, økonomi og ledelse af Familiejulekoncerten, der nu koordineres via Herning Kommunes Musikudvalg og nogle vigtige nøglepersoner fra Herning Musikskole, Den Jyske Sangskole, Herning Amatørsymfoniorkester og Rock Band samt professionelle og semi-professionelle musikere i en kæmpe live-produktion, som i årshjulet begynder i april.

Gennem årene har der deltaget cirka 12.000 børnekorelever og flere hundrede korledere.

Kære folkevalgte byråd.

Giv det lige en tankestreg - inden I sænker et af skolernes stolte flagskibe, Familiejulekoncerten.

Meget aktuelt er der til jubilæumskoncerten i år komponeret et helt nyt juleeventyr med teaterdel med titlen »Da stemmerne forsvandt«.

Lyt lige en ekstra gang til den engel, der måske sidder inde i en krog af hjertekulen og synger »Glade jul« sammen med 12.000 korelever, det store kor og orkester og et publikum på mere end 40.000 familiemedlemmer, der har medvirket i familiejulekoncerterne i Herning Kongrescenter siden 1981.

Familiejulekoncerterne er ikke kun en fællesskabende tradition og et bindeled mellem kommunens skoler, elever og lærere, men også mellem generationer. Hvilket hvert år bevidnes af korelever, der begejstrede fortæller, at deres egne forældre også har været med til Familiejulekoncerten - en værdsat oplevelse for livet.

Nå ja - og så er der også lige til sidst lidt PR i det professionelle afkast af Familiejulekoncerten, idet en række af de sangere og musikere, som har været med til at sætte Herning på danmarkskortet, netop har trådt deres barnesko i og fået musikalsk engagement gennem deltagelse i Familiejulekoncerten.

Indlæser debat