Provst: Nye datoer på vej

Præsterne ved Vildbjerg Kirke taler nye konfirmationsdatoer allerede onsdag eftermiddag

18. marts 2020, 14.30

Præsterne ved kirken i Vildbjerg skal til at fastsætte en ny dato for årets konfirmationer, fortæller præst og provst Carsten Hoffmann. Foto: Tom Laursen

VILDBJERG Maj måneds konfirmationer er nu endegyldigt udskudt, men præster og menighedsråd skal hurtigst muligt have fastsat en ny dato, hvor konfirmationerne kan finde sted.

Det siger Carsten Hoffmann, der er provst ved Herning Nordre Provsti og i øvrigt også en af præsterne ved Vildbjerg Kirke.

- De enkelte sogne skal beslutte sig for, om man vil sætte en dato lige efter pinse, senere på sommeren eller efter sommerferien, siger Carsten Hoffmann.

- Ligegyldigt, hvad man gør, vil der være nogle familier, der får problemer, siger provsten, som tilføjer, at situationen naturligvis er helt uoverskuelig for de restauranter, hoteller og fest- og madleverandører, der nu kan se forårets mange konfirmationer smuldre væk.

Dato til menighedsrådet

Carsten Hoffmann holder onsdag eftermiddag et Skypemøde med sine to præstekolleger.

- Det, vi kommer frem til, vil vi forelægge menighedsrådet, så vi kan sende noget ud til forældrene, siger Carsten Hoffmann.

Pinsen ligger lige omkring månedsskiftet maj/juni, og mens alle landets konfirmationer er udskudt til efter pinse, er det på nuværende tidspunkt umuligt at sige, om konfirmationerne så også kan afvikles til den tid.

Den seneste uges begivenheder har vist, at tingene kan udvikle sig hurtigt.

- Nye datoer bliver med alle forbehold, for hvad skal vi gøre? Forældre begynder helt naturligt at bestille det ene eller det andet, som de har gjort til en dato, der har været kendt i flere år, og det er et kæmpe puslespil. Jeg håber, at hvor smerteligt, det end er, så ved familierne godt, at det her er noget, der kommer til os udefra. Det er svært for alle, siger Carsten Hoffmann.

Han har ikke hørt fra sine egne 21 konfirmander siden Danmark lukkede ned, men på et tidspunkt skal de også til at have lektier for. Carsten Hoffmann vurderer, at der mangler omkring 10 konfirmationstimer, inden konfirmanderne - i hvert fald på papiret - er klar til at trække i det fine tøj og stille sig ved alteret.

Hvornår det så end bliver.

Forsamlingen

Som leder for præsterne i den nordlige del af Herning Kommune og en af de 11 provster i Viborg Stift, har han rigtigt travlt i disse dage.

- Det har alle, som har med ledelse at gøre, siger Carsten Hoffmann, efter statsministerens seneste udmelding tirsdag aften, fik opklaret forsamlingsgrænserne omkring begravelser.

- Begravelser og bisættelser er ikke omfattet af bestemmelsen om, at der maksimalt må være 10 personer samlet, siger Carsten Hoffmann, som tirsdag aften havde flere præster i røret.

- Der rejser sig mange spørgsmål, siger han.

- Vi asfalterer mens vi kører, tilføjer provst Carsten Hoffmann.