Fra Lokalavisen: Guldhammers forgyldte gutter

I år flytter VVS-firmaet Guldhammer til Hodsager. Indehaverens to lærlinge har fået den største anerkendelse ved deres svendeprøve

3. januar 2020, 09.06

Frederik Stausholm Pedersen (tv) og Dennis Franzé har begge modtaget medalje for deres svendeprøve hos Guldhammer A/S i Sdr. Resen til stor tilfredshed for indehaver Bent Thorsen (th). Foto: Henrik Bagge

RESEN/HØSTRUP Solen har på det seneste skinnet ekstra meget på vvs-firmaet Guldhammer i Sdr. Resen nær Haderup. Guldhammer gør i rådgivning, salg og servicering af alt indenfor VVS og blik.

Til svendeprøven som vvs-energispecialist er nemlig både Dennis Franzé og Frederik Stausholm Pedersen blevet tildelt fagets medalje. Og for dem, som ikke er helt inde i skalaen for hæder i den branche, kan det oplyses, at det simpelthen ikke bliver finere. Det er således resultatet af lutter 12-taller til fem forskellige prøver.

Den slags medalje tildeles kun nyudlærte svende, der ved den afsluttende svendeprøve har aflagt »særdeles veludførte svendestykker«, og medaljen må »desuden ses som en påskønnelse af virksomheden som læreplads«, som det også hedder i begrundelsen fra Tekniq Arbejdsgiverne.

Glad for voksenlærlinge

Den sidste del er indehaver af Guldhammer A/S, Bent Thorsen, i sagens natur også særdeles tilfreds med, men han vil ikke lægge skjul på, at æren for det fine resultat i særdeleshed bør tilskrives »drengene« selv.

Og så meget drenge er de så alligevel heller ikke. Dennis, der bor i Frederiks, er 31 år gammel, mens Frederik, der bor i Høstrup nær Haderup, har rundet de 37, så de har begge stået i voksenlære hos Guldhammer.

- Det gør så også, at de har en selvstændighed og kan tage nogle ting af sig selv, når de har den modenhed, siger Bent Thorsen, som i løbet af 2020 flytter sin virksomhed til andre og større lokaler i Hodsager.

Selv om han også har unge lærlinge, sætter han pris på det ekstra, en voksenlærling kommer med.

- Der er nogle ting, der falder dem lettere. Der er selvfølgelig også en risiko for, at de har fået tillært sig nogle unoder inden, men det har de to her ikke gjort, griner Bent Thorsen.

Der skal dog også lyde en cadeau til de to lærlinges ældre og erfarne kolleger hos Guldhammer, der har lært dem de grundlæggende ting fra starten, hvordan de skal løse opgaverne, og også lært dem at tænke selv.

- Så det er deres del af det. Men det kræver så også, at lærlingene tager imod, i stedet for at stille spørgsmålstegn ved alting. Der kan yngre mennesker godt have en tendens til, at alt skal til debat, og det er også en forskel til en voksenlærling, siger Bent Thorsen.

Alt kunne gå galt

Dennis Franzés svendeprøve var en pillefyrs-installation, mens Frederik lavede et indirekte fjernvarmeanlæg.

Det gik kort sagt ud på at lave så mange buk på rørene som muligt. og have så få samlinger som muligt. Og så skal det ellers bare være teknisk korrekt udført det hele og være pænt og overskueligt at se på. Og det var de altså begge leveringsdygtige i, men så let var det altså heller ikke.

- Det kunne gå galt alle steder, siger Dennis Franzé.

- Der skal egentlig ikke ret meget til, for på vores anlæg havde vi for eksempel fem mål, vi skulle overholde, og for hvert mål, der ikke bliver overholdt, er det en karakter ned. Så der har åbenbart ikke været noget at komme efter, siger han.

Når de er udlært, bliver de hos Guldhammer,

- De er begge blevet tilbudt at blive, og det har de indtil videre sagt ja til. Så jeg håber og tror på, at det bliver sådan, for der er arbejde nok at gøre, og jeg vil rigtig gerne beholde dem, siger Bent Thorsen

Foto: Henrik Bagge