Flere Herning-iværksættere trods corona - færre i Ikast-Brande

26. juni 2020, 12.09

Herning fik i sidste måned en ny online-tøjbutik. Kommunen har faktisk fået flere iværksættere det seneste år. Foto: Flemming Hansen

IVÆRKSÆTTERE Dugfriske tal viser, at antallet af nystartede virksomheder er faldet på landsplan og i Ikast-Brande Kommune, hvis man sammenligner maj måned i år med maj sidste år. Men i Herning og samlet set i Region Midtjylland er der trods corona-udfordringer vækst på iværksætterfronten.

Herning har fire procent flere iværksættere og samlet set for Region Midtjylland er tallet et plus på 12,6 procent. På landsplan er der en tilbagegang på 0,4 procent. Tre af Danmarks fem regioner oplever decideret tilbagegang. Det må man sandelig sige også er tilfældet i Ikast-Brande Kommune. Her er nedgangen på 39 procent. Det står i grel kontrast til Hernings fremgang. Også Holstebro er vokset - endda med imponerende 50 procent - der er også fremgang i Silkeborg, hvor seks procent flere har valgt at etablere virksomhed det seneste år.

- Ud af de 19 kommuner, vi dækker i Erhvervshus Midtjylland, glæder det mig, at vi samlet set er i fremgang i forhold til iværksætteriet i en tid, der for mange ikke har været gunstig at starte virksomhed i. siger Søren Olesen, formand for Erhvervshus Midtjyllands bestyrelse i en pressemeddelelse.

13 ud af de 19 midtjyske kommuner er i vækst på iværksætterfronten. Topscorer er Odder, der har en markant stigning i nystartede virksomheder på 133 procent fra maj 2019 til maj i år.

Fremgangen i nystartede virksomheder i Region Midtjylland er på trods af, at regeringen sidste år valgte at lukke ned for IVS-virksomheder, som kun kostede en krone at oprette. Man skal i dag derfor som minimum have 40.000 op af lommen som iværksætter for at stifte en virksomhed som et anpartsselskab.

Hvor hårdt iværksætterområdet og erhvervslivet mere generelt er ramt af coronakrisen, ved vi først om nogle måneder:

- Vi glæder os over fremgangen, men vi står ikke med hænderne over hovedet for længe. Jeg tror nemlig endnu ikke, vi har set, hvilke langsigtede konsekvenser coronakrisen kan have for de iværksættere, der har vækstpotentiale, siger Uffe Jensen, Borgmester i Odder Kommune og medlem af Erhvervshus Midtjyllands bestyrelse.

Erhvervshus Midtjylland har oplevet stor efterspørgsel efter hjælp og vejledning til digitalisering og grøn omstilling fra både iværksættere og virksomheder.

Erhvervshuset opfordrer både iværksættere og virksomheder til, at man orienterer sig på virksomhedsguiden.dk, der indeholder mere end blot information om hjælpepakker eller tager fat i Erhvervshuset, hvis man har brug for professionel vejledning og sparring i forbindelse med udvikling af sin virksomhed.