Flere butikker lukker - men ikke fiskemanden: Åbner fire gange dagligt

Der bliver flere og flere lukkede butiksdøre - også i Vildbjerg. Kim Schmidt åbner som sædvanligt, og han gør det i fire mindre byer på én dag

20. marts 2020, 12.13

Frans Pedersen er allerede en trofast kunde hos Kim Schmidt, men Frans Pedersen og hans kone har alligevel besluttet, at de vil til at spise endnu mere fisk. Foto: Henrik Ole Jensen

VILDBJERG Butikslivet lukker lige så stille ned rundtomkring, men der er en italiener og en vestjyde, der slår lugen op flere steder hver eneste dag. Kim Schmidt kører sin Fiat med dobbelte bagaksler og 20 år på hjul op foran Meny i Vildbjerg, og så snart han har trukket et kabel hen til nærmeste stikkontakt, kan han åbne butikken og sætte klapskiltet ud på fliserne.

Sådan som han plejer hver torsdag eftermiddag.

Den første kunde er parat. Hun var usikker på, om fiskemanden fra Esbjerg kom på tur i dag, men foreløbig er der ikke udsigt til, at Kim Schmidt må lægge til i garagen.

- De første tre dage i ugen var kundestrømmen som normalt, men jeg kan godt mærke, der er blevet lidt mere stille i dag, siger han på dagens tredje stop.

Han kører i Herning-området hver torsdag: Arnborg, Tjørring, Vildbjerg og til slut Snejbjerg. Sådan har det været i adskillige år. Det er hans faste torsdags-territorium.

- Folk plejer at komme i tre-fire klumper, i den halvanden time jeg er her, men normalt har jeg så travlt, at jeg ikke rigtigt kommer fra disken, siger Kim Schmidt, som kender mange af sine kunder.

Ingen skrubber

Derfor kan han straks fortælle en ældre kvinde, at der ingen skrubber er i dag, selv om han ved, hun plejer at købe det. Men der er rødspætter, og der er faktisk det meste. Og det er garanteret frisk.

- Det, som jeg sælger i dag, er fanget i går. Det gælder også den laks, der kommer fra Færøerne, siger Kim Schmidt, som var fisker i 25-26 år - både konsum- og industrifisker - inden han gik på land for 11 år siden og købte denne fiskebil. Hans søn er kørt i samme hjulspor, så der er to fiskehandlere i familien, og der er i øjeblikket tre fiskebiler. Da Kim Schmidt købte ny bil for et par år siden, overtog hans søn denne Fiat, og da sønnen så købte en mere moderne, blev Fiat’en solgt.

- Men køberen kunne ikke betale, og så måtte vi jo hente den tilbage igen, siger Kim Schmidt, som har taget reservebilen i dag, da hans faste vogn er til reparation.

- Men hvis nogen vil købe bilen her, er den til salg. 20.000 euro koster den, siger Kim Schmidt, som tilføjer, at den også kan handles i kroner - og der er faktisk handelsmand over ham:

- Vi kan også sige 120.000 kroner, lyder et hurtigt nedslag.

Fiskene ligger på is, som de plejer, og der er lidt af hvert: kulmulefilet, fersk tun, hummerhaler og fiskefrikadeller.

- Frikadellerne bliver leveret færdigstegt af dem, jeg køber fisken af. Jeg sælger kun den dagsfriske fisk, så når dagen er slut, har jeg én, der aftager det, jeg ikke får solgt, fortæller Kim Schmidt.

Så længe myndighederne ikke udsteder særlige regler for hans virksomhed, fortsætter rundturene. Han har ingen problem med at holde afstand til kunderne, men han er spændt på, hvem der dukker op hvornår.

- Folks handelsmønstre ændrer sig i denne tid. De kommer ud på andre tidspunkter, siger fiskemanden, som måske vil opleve, at nye kunder finder vej til vognen.

- Det er naturligvis nogle særlige kunder, der handler hos mig i Vildbjerg, når jeg holder her hver torsdag først på eftermiddagen. På det tidspunkt er det jo ikke alle, der har fået fri fra arbejde, siger Kim Schmidt.

Oven vande igen

Selv om han er rullende i røgede rejer og alt godt fra havet, er han ikke sikker på, at han holder sig oven vande.

- Krisen her er hård for alle. Den kan også ramme mig, for der kommer et tidspunkt, hvor folk igen skal ovenpå økonomisk, siger fiskehandleren.

Anni Jacobsen køber pighvar. Hun har den perfekte opskrift. Foto: Henrik Ole Jensen
Udvalget er lige så bredt som disken. Kim Schmidt fangede fisk i mange år. Nu sælger han dem. Foto: Henrik Ole Jensen
Fiskebilen kommer vidt omkring

Der findes mange fiskebiler rundt på landevejene og pladserne, men de sørger for at fordele sig, »for der er jo ingen grund til, at vi kører ind i hinanden,« konstaterer Kim Schmidt, som driver Jysk Fisk i Esbjerg.

Den rullende forretning bringer ham vidt omkring hver uge. Mandag er han i Assens - en fynsk havneby, hvor der var to-tre fiskeforretninger, da han begyndte at køre for 11 år siden. Nu er der kun ham.

Tirsdag kører han i Kolding/Vejle, onsdag er han tilbage på Vestfyn - i Glamsbjerg, som er et rigtigt godt »fiskested« - mens det er Arnborg, Tjørring, Vildbjerg og Snejbjerg om torsdagen. Hver fredag kører han til Høruphav på Als.

Han har ikke så længe åbent hvert sted, men arbejdsugen summer alligevel op til 60 timer inklusive kørsel.

Hans søn har også en fiskebil, og han kører i nogle af de samme landsdele - blot på andre ugedage.

Hvis man skulle få lyst til at investere i sin egen fiskebil, koster sådan en et stykke over 800.000 kroner fra ny. Men Kim Schmidts aflagte er til salg ...