Nekrolog: Harly Hyldgaard var en vigtig brik i Hernings cykel-guldalder

15. maj 2020, 14.31

Harly Hyldgaard var gennem mere end et halvt århundrede en del af Herning Cykle Klub - først som A-rytter og siden i en lang række forskellige funktioner som alt fra formand til løbsafvikler, træner og massør. Foto: Privatfoto

NEKROLOG Harly Lindholm Hyldgaard, Herning, tidligere cykelrytter og formand for Herning Cykle Klub, er død i en alder af 74 år.

Ifølge scrapbøgerne sprang Harly Hyldgaard - af mange nok bedre kendt som Hylle - i cykelsadlen for alvor, da han var teenager i begyndelsen af 1960’erne.

Indtil da havde han idrætsmæssigt været en helt almindelig dreng, der voksede op i Hammerum med tre ældre brødre og spillede fodbold i fritiden.

Men på to hjul skete der noget andet, og livet omkring Herning Cykle Klub blev hans omdrejningspunkt - først som rytter og siden med alle former for klub-kasketter som blandt andet træner, bestyrelsesmedlem, sportsdirektør på eliteholdet, løbsarrangør, massør for klubbens forskellige hold, medlem af eliteudvalget og som klubbens formand 1990-1995.

Sejren i Blomstergadeløbet

Allerede i 1965 blev Harly Hyldgaard A-rytter og cyklede sammen med koryfæer som Verner Blaudzun, Eigil Sørensen og Henning Jørgensen i de år, der blev Hernings første cykelguldalder og de år, hvor fundamentet for senere store præstationer, stjerner, løb og begivenheder blev støbt.

To gange - i 1971 og 1974 - kunne Harly Hyldgaard kalde sig dansk mester i 100 kilometer holdkørsel sammen med netop førnævnte tre holdkammerater.

Men kunne man spørge ham selv, ville han formentlig nævne sin sejr i Hernings Blomstergadeløb i 1973 som toppen. Og drillende i inderkredsen ville han sige, at netop det løb er der ingen af de andre tre, der har på deres liste over andre og nok også større sejre.

Blomstergadeløbet var i de år i øvrigt ikke nogen lille begivenhed - omkring 15.000-20.000 mennesker tog hvert år opstilling langs ruten og klappede rytterne gennem strabadserne.

Tynde arme og kontorjob

Ud over sejren blev 1973 også på andre måder et stort år for Harly Hyldgaard, der også blev gift med sin Birthe, som han havde mødt på Landsbyen i Herning.

Det var også året, hvor den unge mand, der var lageruddannet på en af byens kjolefabrikker, fik arbejde på Sunds Alfa Betonvarer - de første tre måneder i betonfabrikkens produktion, indtil man fandt ud af, at han - med egne ord - havde »alt for tynde arme« til det hårde fysiske arbejde. Derefter blev han flyttet til kontoret og et job som kørselsleder og sælger, og den kombination virkede så godt, at Harly Hyldgaard blev i virksomheden til sin pension for ni år siden.

Helt pensioneret blev han dog ikke ved den lejlighed, for sammen med sin storebror Orla, der ligesom Harly Hyldgaard havde mange års erfaring med salg og produktion af staldinventar til landmænd, etablerede de en lille virksomhed, der producerede gummifuger til ristegulve i svinestalde.

Elskede miljøet og jargonen

Året efter at Harly Hyldgaard var begyndt hos Sunds Alfa, flyttede han, Birthe og deres nyfødte søn, Frank, i 1974 til Sunds, og to år senere kom endnu en søn, Lasse, til.

Nogenlunde samtidig stoppede Harly Hyldgaard som elite-rytter. Men han slap aldrig Herning Cykle Klub og det mangesidede arbejde i at drive en klub, fremme talenter og afvikle løb.

Helt generelt elskede han miljøet og jargonen omkring cykelklubben - og især arbejdet med de unge ryttere - hvilket har betydet, at han har været frivilligleder i Herning fra sidst i 1970’erne og helt frem til sin død.

De seneste mange år rejste han blandt andet med som massør, når de unge ryttere var på udlandsture. Han holdt meget af at dele røverhistorier med dem fra et helt liv i cykelmiljøet, og de unge ryttere vidste, at de altid kunne regne med ham - uanset om de havde præsteret godt, eller om det var en af de dage, hvor det var »op ad bakke«.

Æresrunde til gadeløb

I 1992 var Harly Hyldgaard med i den fem-mandsgruppe, der opfandt cykelløbet »En forårsdag på Heden«, som dengang var blandt de allerførste landevejsløb med gruskørsel i nyere tid i Europa - og i øvrigt det første danske løb, der blev transmiteret med levende billeder optaget fra en helikopter i luften over strabadserne. Hyldgaard fortsatte i styregruppen for det store løb, indtil arrangementet i 1997 overgik til det professionelle cykelhold Team Home Jack & Jones. Herefter fortsatte han med nogle af de frivillige opgaver omkring løbsafvikling helt frem til sidste sæson.

Det var også i 2019, da Herning City Gadeløbet, som Blomsterløbet hedder i dag, fejrede 50-årsjubilæum, Harly Hyldgaard igen svang sig i sadlen og tog en æresrunde på ruten sammen med en lang række af de andre ryttere, der i sin tid er blevet nummer 1,2 eller 3 i løbet.

Den oplevelse var en stor fornøjelse - både selve turen og det samvær, der bagefter var på Hotel Eyde, hvor røverhistorierne igen fik frit løb.

Gennem årene har Harly Hyldgaard modtaget flere anerkendelser for sit mangeårige arbejde for cykelsporten og talentudviklingen. Blandt andet modtog han for år tilbage lederpokalen i sin egen klub, som også gjorde ham til æresmedlem i 1999. Distrikt Jylland/Fyn under Danmarks Cykel Union hædrede ham i 2004 med en æresnål, og Samvirkende Idrætsklubber i Herning (SIKH) har også påskønnet hans indsats. Alt sammen var det noget, han var meget glad for - men det var selve arbejdet omkring Herning Cykle Klub og rytterne, der betød mest for ham.

Fældet af blodprop

De seneste år trappede Harly Hyldgaard ned på de længste udlandsture med rytterne, for at der kunne blive endnu mere tid til at rejse og opleve verden med Birthe, og de to nåede over årene at opleve mange destinationer - blandt andet sammen med de gamle venner fra Hernings cykelguldalder.

I det hele taget fyldte familie og venner meget hos Birthe og Harly Hyldgaard, og hjemmet var ofte et sandt fluepapir af gæster - både inviterede og dem, der spontant kiggede forbi.

Samværet passede Harly Hyldgaard godt. Han var meget socialt anlagt, havde en bredt sammensat vennekreds og var også en mand med en veludviklet sans for humor samt stort set altid med et smil på læben.

Helt særlig omsorgsfuld var han i forhold til Birthe, sønnerne, svigerdøtrene og sine to børnebørn.

I ugen op til påske blev Harly Hyldgaard ramt af en blodprop i hjertet og indlagt på Universitetshospitalet i Skejby, hvor det ikke lykkedes ham at komme sig. Natten til tirsdag i denne uge sov han ind.

Harly Hyldgaard efterlader sin hustru, Birthe, sønnerne Frank og Lasse med deres ægtefæller, Ulla og Charlotte, børnebørnene Mikkel og Simone samt brødrene Orla og Bent.

Han bliver bisat fra Herning Kirke tirsdag 19. maj - en bisættelse, der på grund af corona-restriktioner kun er for inviterede. -SEJER