Vi skal sortere plast ved døren i Herning kommune

Udgivet:04. juni 2018, 11.45

Læsetid:2 minutter

Peter Villadsen.

Af Peter Villadsen byrådsmedlem for SF Herning

PLASTIK Alt for meget plastik ender i vores natur, i vores skove og langs vores strande. Og hvis plastikken får lov at blive liggende, er det ødelæggende for vores natur og miljø. Der er derfor behov for at sætte ind over for al den plastik i naturen.

Meget handler om vaner. Vi bruger plastikposer, når vi køber ind, plastikemballage hvis vi skal på skovtur, og vi køber vand på flaske, når vi er på farten. Mange butikker udleverer automatisk plastikposer med hank til kunderne, når de har købt en vare. Men vi er nødt til at ændre vores vaner. Og det er ikke let. Derfor tror vi på, at politisk regulering kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

Herning kommune er en af de 40 kommuner i landet, der ikke samler plastsorteret affald ind ved hver enkelt husstand. Det mener jeg, at vi skal lave om på.

Undersøgelser viser, at ni ud af ti danskere synes det vigtigt at sortere plastaffald. Det er på tide, at vi som kommune gør det nemt for dem at gøre det, for hvis vi skal komme den omfattende plastikforurening til livs, så er vi nødt til at gøre en indsats i alle led og på alle niveauer.

Jeg har derfor via borgmesteren bedt forvaltningen om at svare på, hvad der skal til for, at vi kan komme til at sortere plastaffald i Herning kommune samt hvad, det vil koste

Også nationalt arbejder SF på at nedbringe mængden af plastik. Sammen med S har SF netop offentliggjort de indsatsområder, som de vil tage fat på efter et valg.

Pia Olsen Dyhr siger: »Plastforureningen har nået et foruroligende omfang. Men vi kan vende udviklingen, hvis vi gør en fælles indsats. Meget af det handler om at ændre vores vaner, fordi plastik er blevet så stor en del af vores hverdag. Vi tror på at politisk regulering kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning«.

SF og S har disse konkrete forslag for at nedbringe mængden af plastik

- Pant på flere typer af plastikflasker.

- En ressourceafgift på flaskevand af plastik.

- En forhøjelse af afgifterne på bæreposer af plastik.

- At forbyde at butikker udleverer plastikposer med hank gratis.

- Producentansvarsordninger.

- En styrkelse af indsatsen for at fjerne plastik og andet affald fra strande og øvrig natur.

- Strømline reglerne for indsamling af affald for landets 98 kommuner med bedre muligheder for genanvendelse af affald til nye produkter f.eks. på plast- og tekstilområdet.

I budget 2018 fik SF indført, at vi ikke mere køber produkter, der indeholder micro-plast. Næste skridt i kampen mod plastikforureningen kunne være indsamling af plastik ved husstanden.