Seks gange Skills-guld

Fem fra Herningsholm Erhvervsskole vandt DM i Skills. Også konditor-guldet gik til Herning. Herborg-elev sejrede i social og sundheds-kategorien

Udgivet:05. februar 2023, 13.48

Læsetid:3 minutter

Alle gode gange tre blev det til for murer Gry Astrup Hansen der igen-igen-igen vandt ved DM i Skills. Foto: PR-foto

Kim Stoltenberg Hansen
Journalist
Kim Stoltenberg Hansen
Journalist| ksh@herningfolkeblad.dk
Erhvervsjournalist - tidligere kriminalreporter, sportsredaktør, onlineredaktør samt biografchef. Fan af opfindere, iværksættere, moderne ledere og produktionsdanmark - og vild med al slags sport
Se flere artikler af Kim Stoltenberg Hansen

8 måneder siden

SKILLS Efter tre hårde konkurrencedage i Fredericia sluttede Danmarks største uddannelsesevent med masser af Herning-succes. Det blev til mere end en håndfuld Herning-guldmedaljer . En til herningensiske Nicolai Brøndum i konditor-konkurrencen. Og fem fra Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i Herning er danmarksmestre i fagene industritekniker, mediegrafiker, murer, tømrer og vvs-energispecialist.

I weekenden fik danmarksmestrene overrakt medaljer og lykønsket af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. I sin tale understregede ministeren, der selv har en baggrund som udlært murer, at det er vigtigt at vise unge, at der findes andet end en boglig vej i tilværelsen.

DM-guld tre år i træk

Netop murerkonkurrencen var atter en lokale succes. Gry Astrup Hansen kunne nemlig for tredje år i træk kalde sig Danmarks bedste murer - og den præstation blev med et glimt i øjet sammenlignet med håndboldherrernes hattrick ved det netop overstående VM i håndbold. Hun er i lære hos Murerfirmaet Glenn Østergaard i Spjald.

EUX-elev Jacob Munkgaard Sørensen stillede op med erfaring fra sidste års DM, hvor kun få point adskilte ham og vinderen. Træningen på Herningsholm og på lærepladsen Tømrerfirmaet Henrik Kristoffersen i Herning havde betydet, at han kunne løfte trofæet som den bedste lærling inden for et af Danmarks vigtigste erhverv.

Mediegrafiker-elev Anders Dissing Dæncker havde på forhånd spået, at det ville blive nogle storslåede dage at deltage i sit første DM i Skills. Han fik ret. Efter seks kreative finaleopgaver kunne han stolt lade sig hylde. Anders har læreplads hos Clipper A/S i Herning.

Simon Plauborg er landets bedste vvs-energispecialist og - fristes man til at sige - indleder en ny tradition på Herningsholm, der genvinder DM-guldet, som hans forgænger hjemtog sidste år. Han løb ind i udfordringen kort før slutfløjtet, men overvandt nerverne og sluttede på toppen. Simon er hos Hanning VVS i Skjern.

Kasper Bergmann Mortensen leverede en utrolig flot vindmølle med roterende vinger, som han selv tegnede og producerede i små metaldele på store CNC-maskiner. Det er ikke for ingenting, at industritekniker bliver betegnet som en af fremtidens grønne erhvervsuddannelser.

Direktør mistede stemmen

Fem DM-sejre er ikke bare ny skolerekord, men en kulmination af Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasiers mange års fokus på talentarbejde under SELSKABET, som er fællesbetegnelsen for erhvervsskolens aktiviteter uden for almindelig skole- og arbejdstid - eksempelvis træning til DM i Skills.

- Det er så vildt, at jeg helt har mistet stemmen. Jeg er bare kisteglad på elevernes vegne, men jeg ved, at det også betyder meget for vores faglærere, som lægger mange kræfter i forberedelserne,« siger Allan Kortnum, direktør på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Udover »De fantastiske fem« fra Herningsholm blev det som nævnt også guld til Nicolai Brøndum fra Herning. Han går på skole i Sjælland, men er i den grad også en lokal vinder, da familien driver Brøndums Bageri i Sjællandsgade i Herning. At han vandt guld var ikke helt overraskende. Sidste år snuppede han sølv, og ved svendeprøven her i januar fik han den største udmærkelse - som kun den sjette nogensinde.

Herborg-guld

Der var også succes for Ringkøbing-Skjern Kommune med islæt fra Herning Kommune. Signe Gundlach Nielsen fra Herborg vandt DM-titlen i social og sundheds-kategorien. Signe Gundlach Nielsen går på Social og Sundshedsskolen Midt- og Vestjylland i Herning, og hun har været i praktik på blandt andet plejehjemmet Bakkely i Videbæk for Ringkøbing-Skjern Kommune.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge på erhvervsuddannelserne. 68 konkurrence- og demonstrationsfag udgjorde årets arrangement, hvor 51.000 kiggede forbi.

Ved afslutningsceremonien gav Fredericia-borgmester Steen Wrist stafetten videre til Roskildes borgmester Tomas Breddam, da Roskilde er værtsby for DM i Skills 2024.