Fra Herning Bladet: Ungt par har selv bygget nyt med varme detaljer

Kristen Rayzak og Søren Trelborg har bygget deres eget hjem, hvor der har været fokus på højt til loftet, god akustik og varme detaljer

5. marts 2021, 10.25

Parret er meget begejstret for hele huset - men særligt køkken-alrrummet, fordi det bare fungerer rigtigt godt. Der kan stå flere samlet i køkkenet, og man kan altid holde øje med, hvad der ellers sker i rummet. Foto: Flemming Hansen

UGENS VISIT Det seneste års tid har 28-årige Kristen Rayzak og 29-årige Søren Trelborg tænkt på mursten, plantegninger, køkkenelementer og god akustik. Men for godt to måneder siden var alle byggestenene til drømmehuset bygget på plads - og parret kunne sammen med deres søn og hund rykke ind i det hjem, de selv har designet og bygget.

- Vi var vokset ud af det rækkehus, som vi boede i før. Vi havde selv totalrenoveret rækkehuset, så vi ville også gerne flytte ind i noget helt nyt, siger Søren Trelborg, som er ejer af firmaet »Tømrermester Trelborg«.

Han har således skruet hænderne godt på - og det var blandt andet derfor, at parret turde give sig i kast med livet som nybyggere, efter de havde købt grunden på Kastanjebakken i Tjørring.

- Vi havde været ude og se grunden - det var så godt med naturen, søen og institutioner tæt på, fortæller Kristen Rayzak om valg af villaens placering nær Holing Sø.

Da adressen var bestemt, begyndte parret løbende at tage stilling til de mange andre byggesten, som skulle lægges til deres drømmehus.

Mange timers arbejde

Plantegningen skulle på plads som noget af det første, inden husets sokkel blev støbt i slutningen af april.

- Vi fandt plantegningen på nettet - vi havde kigget på rigtig mange, men vi valgte denne og lavede den lidt om, siger Søren Trelborg og fortæller, at de havde folk til at stå for murerarbejdet.

Plantegningen dækker over villaens 162 kvadratmeter med køkken-alrum, stue, to badeværelser, entré, bryggers, soveværelse med walk in-closet samt yderligere tre værelser.

- Vi havde tænkt, at der skulle være en forældre- og børneafdeling - og så havde vi fokus på masser af opbevaringsplads. Det har vi manglet førhen, fortæller Kristen Rayzak og uddyber, at der både skulle være plads til hund, børn og et hjemmekontor.

Desuden skulle der være rummeligt og højt til loftet. Nu er der intet mindre end 420 centimeter på det højeste sted igennem huset.

Igennem hele huset er der på det højeste sted 420 centimeter til loftet. Derfor har parret også haft fokus på, at der skulle skabes en god akustik - det har de blandt andet gjort med akustikpaneler, som kan anes til højre i billedet. Og de har valgt troldtekt-lofter. Foto: Flemming Hansen

Selvom planen for villaen lå nogenlunde klar fra bygge-start, så havde det unge par gode muligheder for at tilføje nyt hen ad vejen, nu hvor de selv stod for byggeriet.

- Der er løsninger, som havde været svære at vælge til løbende, uden det var stukket af økonomisk, hvis vi havde haft andre til at bygge det, siger Søren Trelborg og uddyber, at det har været en af fordelene ved at bygge selv.

Der er blandt andet blevet tilføjet et såkaldt »rytterlys«, som er et ovenlysvindue med dobbelt hældning. Det er i køkken-alrummet.

- Vi har også tilføjet et loftsrum over walk in-closet, fordi vi ikke behøver at have højt til loftet her. Og vi har lavet hems på børneværelserne, fortæller Kristen Rayzak.

En anden fordel har været, at det har været billigere for parret at bygge selv - det har til gengæld »kostet« mange weekender og friaftener.

- Du har næsten været her alle aftener og weekender igennem et halvt år, siger Kristen Rayzak henvendt til Søren Trelborg.

- Vi har haft familie og venner til at hjælpe. Min far er også håndværker, så han har været her meget, supplerer han og fortæller, at selskabet har været vigtigt for at holde »drivet«.

Tilfører sjæl med detaljer

Mens de nye påfund kom til undervejs, knoklede parret for at komme i mål med huset, som skulle stå færdigt til juleaften 2020.

- Man skal have energi og overskud. Det er nok det vigtigste, når man bygger selv. Og det er vigtigt med en plan og et mål - du kører død i det, hvis du bare bliver ved med at udskyde det, for så bliver det et evighedsprojekt, giver Søren Trelborg som råd til nysgerrige nybyggere.

Slutdatoen hed senest juleaften, for parret havde allerede besluttet, at det nye hjem skulle danne ramme om juleaften med juletræ, der gik til loftet.

Det betød således, at familiemedlemmer skulle samles i det nye hjem - som familien også skal mange gange fremadrettet. Derfor var det også vigtigt med en god akustik i huset.

- Vi har troldtektlofter - og så har vi akustikpaneler i stuen, entréen og på børneværelserne. De er også med til at bryde lyden, forklarer Søren Trelborg.

Akustikpanelerne, som han selv har lavet, er ligeledes med til at skabe varme i et nybygget hus.

At skabe varme i villaen har fået en del fokus fra nybygger-parret, som har valgt detaljer af messing flere steder i huset som eksempelvis til armaturene i badeværelserne samt på dørhåndtagene. Desuden er både i badeværelserne og køkken-alrummet beklædt mørke klinker, som giver et varmt look. Foto: Flemming Hansen

- Der er ikke meget sjæl i nybyggede huse, så det skal man selv tilfører - vi valgte derfor mørke klinker til køkken-alrummet og badeværelserne, fortæller Kristen Rayzak og fremhæver også det sorte køkken i træ og detaljerne så som dørhåndtag i messing.

Også perfekt i praksis

Inspirationen til de mange detaljer har parret blandt andet fået fra de sociale medier. Ligeledes har de fået nye idéer, når de har besøgt venner og familie.

- Vi har kigget meget på de løsninger, som andre har valgt. Når man bygger, lægger man meget mærke til, hvordan andre har gjort, siger Kristen Rayzak.

Her kan du gå på inspiration hos nybyggerne:

Læs også
Galleri: Gå på udkig i nybygger-pars bolig
+Abonnement

De har da også en enkelt gang søgt inspiration hos nogle, de ikke kendte, da de skulle vælge mursten til villaen.

- Vi var rundt og kigge flere steder - både her og i andre boligkvarterer. Vi bankede også på et sted, fordi vi ville høre, hvad deres mursten hed, fortæller Kristen Rayzak med et smil.

- Murstenene udgør store flader - det er jo hele udtrykket, når man kommer til huset, supplerer Søren Trelborg.

Deres valg faldt på en grå mursten, som nu danner rammen om parrets færdigbyggede hjem. Det stod endda færdigt til tiden - 19. december sidste år kunne parret og sønnen Theodor således rykke ind.

- Det var ret vildt, men man var da lidt øm omkring huset, når folk skulle slæbe møbler ind, fortæller Søren Trelborg med et smil.

Den eneste finger, som de kan sætte på villaen, er, at de skulle have tilføjet et par ekstra stikkontakter, men begejstringen er ikke til at tage fejl af - og det hårde arbejde har uden tvivl været det hele værd.

- Det er fedt - det er ens helt eget. Det er blevet lige præcis, som vi gerne vil have det, fortæller Kristen Rayzak og sætter kryds ved, at husets indretning også fungerer godt i praksis - og ikke kun på plantegningen.

Herning Bladet har haft fokus på nybyg i ugeavisen og besøgte derfor nybygger-parret. I sidste uge besøgte Herning Bladet AgroLand i Snejbjerg. Læs her:

Læs også
Fra Herning Bladet: Kvalitet til dyr og have