Naturnationalpark Stråsø - en gave til Herning Kommune

10. juni 2021, 12.52

Tommy Tønning. Foto: PR-foto

NATUR Sidst i april måned udpegede et flertal i Folketinget Stråsø Plantage, hvoraf en lille del ligger i Herning Kommune, som én af en række nye naturnationalparker. Jeg synes, det var og er en rigtig god nyhed og samtidig en bragende god nyhed i forhold til det mest vestlige område af Herning Kommune, hvor man som bosiddende vel nogle gange overvejer tilhørsforholdet til Herning Kommune.

Jeg var så kort tid efter heldig at få lov til at besøge Stråsø sammen med miljøminister Lea Wermelin og folketingsmedlem Mogens Jensen.

Jeg er født og opvokset i Ørnhøj og er derfor kommet i Stråsø Plantage hele min barndom og ungdom. Jeg har nydt og nyder hver gang, jeg kommer ud i de store skove og i det fantastiske indlands klitlandsskab.

Der ligger i Stråsø et kæmpe stort vildt og uberørt område. Da jeg var barn i starten af firserne, kørte vi tit tur for at »spotte« et af de sidste ynglende urfugle, inden de forsvandt fra den danske natur. Og i min erindring så vi også en, men tiden »slører« ofte hukommelsen. Mange gange siden har søndagsgåturen været i Stråsø Plantage, hvor vidderne var store og højt til loftet.

For et år siden blev jeg inviteret til et møde med de initiativrige folk bag Natur- og aktivitetscenter Vind, der ligger i Vind gamle skole. Det er igen et fantastisk eksempel på, hvordan en gruppe borgere nægter at give op og lade udviklingen gå i stå, når kommunen lukker en skole.

Der skal lyde en kæmpe stor ros til folkene bag dette projekt. Ved stor frivillig arbejdskraft og fonde har de etableret et fantastisk sted med et utal af muligheder, og de fortsætter udviklingen.

Jeg talte der for et år siden med folkene bag projektet på daværende tidspunkt om, hvilke muligheder det ville kunne give dem, hvis naturnationalparken blev en realitet.

Nu er det en realitet, og jeg forudser, at Natur- og aktivitetscenter Vind vil kunne udvikle sig til et nøglested/punkt for de tusindvis af mennesker, der på sigt ønsker at besøge og bruge nationalparken.

Jeg spurgte i forbindelse med besøget sammen med miljøministeren, skovrider Poul Ravnsbæk om, hvordan man havde tænkt sig at involvere lokalsamfundet og blev glad for svaret om, at han forstillede sig flere udviklende dialogmøder med de byer, der kom til at ligge tættest på naturnationalparken.

Jeg vil naturligvis følge op på dette, da vi i Socialdemokratiet kan se store muligheder i udviklingen af specielt Ørnhøj og Vind. Vi skal se mulighederne og udnytte disse i samspil med vores små landsbyer. Vi har som kommune forpligtelse til at hjælpe med udvikling frem for afvikling.

Det vil vi nemlig i Socialdemokratiet.

Indlæser debat...