Redaktør om Colin Powell: En af de største på sit felt

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død. Han var ifølge redaktør en stor personlighed.

18. oktober 2021, 15.50

Den første sorte udenrigsminister i USA, Colin Powell, er mandag afgået ved døden. Han blev 84 år. (Arkivfoto).

WASHINGTON D.C. Det er en stor skikkelse i form af den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell, amerikanerne nu tager afsked med.

Det vurderer Anders Agner, der er chefredaktør for netmediet kongressen.com, som dækker amerikansk politik.

Powell, der var den første sorte udenrigsminister i USA, er mandag afgået ved døden. Han blev 84 år.

- Det er en af de største udenrigs- og sikkerhedspolitiske personligheder i moderne amerikansk historie, som nu er gået bort, siger Anders Agner.

Colin Powell var udenrigsminister under George W. Bush fra 2001 til 2005. Inden da var han blandt andet den øverste chef for USA's militær.

Siden støttede han dog den demokratiske præsident Barack Obama, og han har flere gange kritiseret Obamas republikanske efterfølger, Donald Trump.

Powell efterlader sig ifølge Anders Agner et stærkt eftermæle.

- Han er en mand, der står stor respekt om, hvad angår udenrigs- og sikkerhedspolitik. En mand, hvis militære meritter er i særklasse.

- Men også en mand, som tidligere har været tæt forbundet med den meget kontroversielle krig, som Bush-administrationen indledte i Irak, siger han.

Colin Powell skulle i 2003 holde en tale i FN's Sikkerhedsråd, hvor han skulle fremlægge beviserne for, at Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben.

Siden viste det sig, at våbnene ikke eksisterede. Han har tidligere erkendt, at det var en stor efterretningsmæssig fejl.

- Han har sagt, at han også syntes, at det, der var sket dengang, var forkert, og at han ville have gjort mange ting anderledes.

- Så overordnet set er det et stærkt eftermæle. Han er en mand, der på begge sider af den politiske midte står respekt om i USA, siger Anders Agner.

Colin Powell døde som følge af komplikationer efter smitte med coronavirus. De nærmere omstændigheder er ikke oplyst.

Han efterlader sig konen Alma Johnson. De har været gift i næsten 60 år og har sammen tre børn.

/ritzau/