Frihedens lys til Herning

Carl-Henning Pedersens store glasmosaik fra Frihedsmuseet er overdraget til CHPEA

6. juni 2019, 18.03

Da Frihedsmuseet brændte var brandvæsenet nødt til at slå en rude ind. Foto: CHPEA

Kunst For seks år siden brændte Frihedsmuseet i København. Det havde også interesse for Herning, fordi Carl-Henning Pedersen havde lavet en meget imponerende glasmosaik til museet.

- Jeg kom lige til at genopleve det hele igen, fordi jeg skulle skrive om det. Det var i 2013, da vi gik og forberedte den store udstilling i anledning af, at Carl-Henning ville være fyldt 100 år. Jeg kan huske den kontrast, at man midt i fejringen får at vide, at et af hans absolutte hovedværker var ved at gå itu. Jeg kan genkalde følelsen. Det var et paradoks, at være begravet i historien om Carl-Henning Pedersen og hans betydning for dansk kunsthistorie. Alle på museet var påvirkede, fortæller museumsleder Lotte Korshøj fra Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.

- Så snart man kunne komme i kontakt med museet, ringede jeg til dem. Jeg var i dialog med Frihedsmuseet umiddelbart efter branden var slukket, og de kunne fortælle, at brandvæsenet havde været nødsaget til at smadre en af ruderne for at få ilden under kontrol, men at værket ellers var intakt. Jeg fik samtidig at vide, at konservatorerne havde indsamlet 600-800 skår fra ruden i håbet om en kommende restaurering, fortæller museumsleder Lotte Korshøj.

- Brandvæsenet havde været så søde at smadre ruden hensynsfuldt. De havde spurgt en om, hvilken rude de skulle smadre, så resten ikke skulle gå tabt. De resterende 14 har det fint.

E smukt minde...