Poetiske fotos i bogform

På Det gamle Sygehus præsenterer Britta Egebjerg den fotopoetiske bog »Flydende kyster«

Udgivet:16. oktober 2020, 10.05

Læsetid:2 minutter

»Lyset står i skyggerne«, kalder Britta Egebjerg dette fotografi, der er taget i Hastrup Plantage. Foto: Britta Egebjerg

2 år siden

BRANDE Tirsdag 20. oktober præsenterer Britta Egebjerg sin nye såkaldte fotopoetiske bogudgivelse, »Flydende kyster«, der udkom for en uge siden på Forlaget Jelling. Præsentationen finder sted på Det gamle Sygehus i Brande, og på grund af corona-situationen er tilmelding nødvendig.

Bogen tager udgangspunkt i de danske landskaber og den fællesmenneskelige livshistorie, landskabet rummer. Britta Egebjerg er født og opvokset i Uhre og Brande, og halvdelen af bogens fotografier er taget omkring Uhre og Brande og i landskaberne, der grænser ind i disse områder; blandt andet er der fotos fra Søby Sø og Hastrup Plantage.

Den anden halvdel af bogens billeder er taget omkring Vejle, hvor forfatteren og fotografen bor i dag.

Det stod ingen steder skrevet, at Britta Egebjerg skulle komme til at fotografere, udstille både nationalt og internationalt eller udgive bøger.

Det var først tilbage i 2013, da hendes mor, Anny Egebjerg fra Brande, blev ramt af kræft og senere døde af sygdommen, at hun opdagede landskabet og uden forudsætninger fotograferede sig ind til og gennem de kaotiske følelser, hun stod i. Billedserien blev til hendes første udgivelse, »Når himlen vælter ind over land«, der udkom i 2014.

Udgivelsen forandrede hendes liv, og siden har Britta Egebjerg levet som udøvende billedkunstner og formidler. De seneste år er hun blevet mere og mere optaget af, hvordan landskabet rummer en fællesmenneskelig livshistorie, der kan skabe forståelse og samhørighed mellem vi mennesker.

- Da jeg mærkede, at en ny bog voksede i mig, blev det afgørende for mig at komme »hjem« for at få hele min historie samlet - for gennem mit barndomsland at møde den selvforståelse, der er lagret i det landskab og den natur, jeg er vokset op i og med, fortæller Britta Egebjerg.

Bogens fotografier er alle tilknyttet en lyrisk tekst, som også kendetegner hendes kunstneriske arbejde.

- Mine korte lyriske tekster er en nødvendig følelsesmæssig opsummering for, at jeg kan forstå »hvad skete der lige dér?« De er en vej til i filtreret og renset tilstand at finde mening i mine oplevelser, lyder det fra bogens forfatter log fotograf.

Tekststykker fra bogen er i samarbejde med sanger og komponist Camilla Elving Hyttel blevet til en ny dansk salme, »Vinden vender mig hjem«. Det tekststykke er hentet fra billedet, taget ved hendes barndomshjem på Sønderkærvej, Kærby.

Ved bogreceptionen på tirsdag vil sognepræst Arne Host-Larsen åbne aftenen og tale ud fra bogens fotografier og »landskabet i os«. Britta Egebjerg vil derpå vise en række fotografier og fortælle om arbejdet med bogen. Bogen kan naturligvis købes denne aften - og den nye salme vil også blive præsenteret.

Dette foto stammer fra Uhrevej, og fotografen har givet det titlen »Når livet bryder ind i livet«. Foto: Britta Egebjerg
Fotograf og forfatter Britta Egebjerg stammer oprindelig fra Brande-egnen, men er nu bosat i Vejle. Foto: PR-foto