Bredbånd eller asfalt

15. september 2020, 14.39

Kåre Løvgren. Foto: PR-foto

PULJE Regeringens udspil til, hvordan Danmarks husholdningsbudget næste år skal se ud, er ikke bare fattigt på it-fronten, men også et tilbageslag for digitaliseringen herhjemme.

I forlaget til finansloven lægges der op til at sløjfe bredbåndspuljen, der skal hjælpe med fjerne »sorte huller« og sikre, at der er rimelige net-forbindelser i hele landet. Puljen på 100 millioner kroner kan umiddelbart lyde af mange penge, men på det store budget er det ikke meget, og det svarer cirka til, hvad én kilometers motorvej koster.

I 2021 og årene fremover er bredbåndsdækning mere nødvendig end asfalt, og corona-tiden har vist, at det er fuldstændig afgørende, at der er en fuldt effektiv og dækkende bredbåndsdækning over hele landet. Om det bliver trådløst eller kabler er principielt ligegyldigt, men man skal selvfølgelig kunne bo i hele landet og være fuldt arbejdsdygtig eller kunne passe sin skole. Det er afgørende for de danske landområder, uddannelsesmæssigt, erhvervsmæssigt og befolkningsmæssigt, at man kan bo overalt uden at blive sat af at det digitale hjul, der driver resten af samfundet.

Hvis man fra politisk side mener, at bredbåndspuljen ikke er den rigtige vej at gå, må man komme med en plan for, hvad der så skal til. I en mere og mere digitaliseret verden kan bredbåndspuljens ikke afskaffes.