Nul kroner til danskernes psykiatri

9. oktober 2019, 14.47

Jane Heitmann. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

PSYKIATRI Regeringen har præsenteret sit finanslovsforslag for næste år. I forslaget er der afsat nul ekstra kroner til psykiatrien.

Ikke så meget som en bøjet 25-øre er der afsat til at styrke psykiatrien, som ellers er hårdt presset og har brug for et løft. Det er trist, forstemmende og helt uforståeligt.

Endnu mere uforståeligt bliver det, hvis man dykker ned i regeringens lovkatalog. Der er ikke ét eneste lovforslag på psykiatriområdet.

Det betyder reelt, at den socialdemokratiwske regering ingen ambitioner har for at videreudvikle danskernes psykiatri.

Jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor skuffende det er, at regeringen kører psykiatrien ud på det yderste sidespor. Så meget for de mange flotte ord om fællesskab, sammenhold og solidaritet. Det klinger hult.

I efteråret 2018 fremlagde den tidligere VLAK-regering et forslag til en helt ny psykiatrihandlingsplan. Og jeg er både stolt over og glad for, at vi med Venstre i spidsen for VLAK-regeringen formåede både at målrette flere penge til de hårdest ramte af psykisk syge på vores finanslov og samtidig målrette 200 millioner kroner i økonomiaftalen for 2019 mellem regeringen og Danske Regioner.

For os i Venstre har det været en klar prioritering at løfte psykiatrien og få psykiatrien ud af den lillebrorrolle, som psykiatrien har haft alt for længe.

Nu har vi får et ny regering og en »ny retning«, som Socialdemokratiets ordfører sagde fra Folketingets talerstol under åbningsdebatten.

Ja, det skal jeg lige love for. Jeg havde gerne set en anden regering og en helt anden retning. Nemlig en retning, hvor vi også prioriterer og ser de svageste og mest sårbare grupper i det danske samfund - mennesker med en psykisk lidelse for eksempel.